Tid: 1 time. I alt 1 time 40 min. 6 portioner
# Ingredienser
2 peberfrugter
2 courgetter/zucchini
4 mellemstore løg
4 mellemstore tomater
500 g hakket lammekød
1 spsk olie
ca. 4 dl kogte løse ris (1¼ dl rå ris, 3 dl vand, salt)
1 dl hakket persille
1-2 tsk timianblade (½ tsk tørrede)
1-2 fed knust hvidløg
salt, friskkværnet peber
2 æg
reven dansk grana ost
rasp
lidt olie
TILBEHØR:
Mynteflute.
* Tilberedning
Flæk peberfrugterne på langs. Fjern frøstole og frø.
Flæk courgetter på langs, hul dem ud med en teske.
Kog hele løg 10-15 min, til de er lidt bløde. Læg dem i
koldt vand.
Skær et låg af og hul løgene ud, så der er ca. 2 løgskæl
tilbage. Se tips.
Skær et låg af tomaterne og hul dem ud med teske.
Hak indmaden af de 3 sidstnævnte grønsager fint.
Svits det hakkede kød i olie og rør til det har delt sig.
Tilsæt de findelte grønsager, persille, timian og hvidløg og
indkog kødsaucen, til næsten al væden er fordampet.
Tilsæt ris og smag retten til med salt og peber. Sluk for
varmen.
Pisk æggene let sammen og bland dem i retten. Lad den afkøle
lidt.
Fyld grønsagerne med kød/ris-blandingen og sæt dem i et
smurt ovnfast fad/lille bradepande.
Bland reven ost og rasp og drys blandingen over grønsagerne.
Stænk med olie.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 30-40
min.
SERVERING:
Server de fyldte grønsager i fadet og byd mynteflute til.
TIPS:
Det kan drille
med at udhule løg.
Skær en skive
af løget, hvor toppen har siddet.
Skær med en
lille kniv
de midterste løgskæl i stykker og tag dem ud med spidsen af kniven.
Så er næste
række løgskæl nemmere at fjerne.
I stedet for
løg kan bruges auberginer, beregn 2 ikke for store.
De lægges i ovnen i
ca. 15 min, flækkes på langs og hules ud.
Det hakkede
lammekød svitses så sammen med 1 dl hakket løg.
I stedet for
courgetter kan anvendes salatagurk.
Flæk den på langs, hul den ud
med en teske og skær den igennem på tværs, så der bliver »både«.
Retten kan
også laves kun af én eller to grønsager, men så må grønsagernes
antal fordobles eller fyldet halveres.
Det er nemmest
at findele grønsagerne i
blender/food processor.
Som kold
bruger man ofte denne ret som skovtursmad.
Mynteflute:
1 stor flute eller 3 mindre
75 g smør
1-2 spsk friskhakket mynte eller 1 tsk tørret
1-2 dråber engelsk sauce.
*
Skær fluten/flutene i skrå skiver på ca. 5 cm.
Skær ikke helt igennem, fluten skal stadig hænge sammen.
Rør blødgjort smør med hakket mynte og engelsk sauce.
Smør lidt smør ind mellem hver skive.
Sæt fluten på et stykke folie ved siden af grønsagerne i
ovnen i ca. 5-10 min, til fluten er gennemvarm og sprød. I stedet for mynte
kan bruges timian og/eller persille.
Opdateret: 16/09/2025