Tid: 45 min. I alt 2 timer 15 min. 4 portioner
# Ingredienser
1 kg skært oksekød, klump, tyksteg eller inderlår
mel
salt, peber
3 tykke skiver saltet flæsk
4 finhakkede skalotteløg
evt. 2 spsk olie
1-2 fed hvidløg
1 gulerod
Krydderbuket af:
½ bdt persille, 1 laurbærblad, 3 kviste timian
ca. 3½ dl rødvin, helst halvtør bourgogne
ca. 3 dl bouillon
250 g skalotteløg
250 g champignoner
TILBEHØR:
hakket persille
sprød, lun flute.
* Tilberedning
Skær kødet i terninger og vend det i krydret mel.
Skær sværen af flæsket og skær det i små terninger.
Hak løgene og skær guleroden i skiver.
Svits flæsket i en tykbundet gryde. Tag det op med hulske.
Brun derefter kødet ad 2-3 gange. Tilsæt evt. lidt olie.
Tag kødet op og læg det sammen med flæsket.
Svits de hakkede løg til de er gyldne.
Svits gulerødderne· med til sidst.
Tilsæt hakket hvidløg, kød, flæsk, krydderbuket, rødvin og
bouillon.
Læg låg på gryden og lad retten småsnurre, til kødet er
mørt, ca. 1½ time.
Pil skalotteløg og læg dem i gryden 15 min før retten er
færdig.
Rens champignon, skær dem i kvarte og læg dem i gryden 8 min
før retten er færdig.
Smag til med salt og peber. Tilsæt mere væske om nødvendigt.
Fjern krydderbuketten.
SERVERING:
Server retten overdrysset med hakket persille og giv sprød,
lun flute til.
VARIATIONER AF RETTEN:
1. Når sidste hold kød brunes, flamberes det med 2-3
spsk cognac.
Hæld fingervarm cognac over, antænd og vip gryden frem og
tilbage, til flammerne er slukket.
2. Retten kan jævnes med en smørbolle rørt sammen af
blødgjort smør og mel.
3. Retten kan tilberedes med kalvekød i stedet for
oksekød. Gulerod udelades.
TIPS:
Retten kan
fryses, men mister lidt af sin smag, så den må efterkrydres.
Man opnår det
bedste resultat ved at tilsætte champignon efter optøningen i gryde,
som varer ½-¾ time
ved svag varme.
Opdateret: 14/09/2025