Bibimbap

Bibimbap

 
Bibimbap, undertiden anglificeret som bi bim bap eller bi bim bop, er en koreansk ret. Ordet betyder bogstaveligt "blandet ris". Bibimbap serveres som en skål varm hvid ris dækket med namul og gochujang, sojasauce eller dojang. Et råt, spejlet eller stegt æg og skiver er almindelige tilsætninger.

 
# Ingredienser
500 g sushiris (se opskrift)
300 g marineret oksekød (se opskrift)
80 g ristet løg (se opskrift)
200 g marinerede agurker
200 g kimchi (se opskrift - men kan også købes færdigt)
2 stk. pak choi
4 æg
100 g svampe
100 g gulerødder skåret tyndt
10 g ristet sesamfrø

 
Sushi ris
500 g sushi ris
60 g riseddike
15 g sukker
5 g salt

 
Marineret oksekød
300 g oksekød
¼ revet æble
5 g sesamolie
5 g soja
3 fed hakket hvidløg
15 g Gochujang paste (du kan også bruge en chili sauce)
salt
Ristet løg
1 løg
100 g hvedemel
1 l fritureolie ”til fritering”

 
Marinerede agurker
1 agurk skåret i stave
4 fed hvidløg
12 g sukker
12 g salt
1 g frisk chili
5 g sesamolie
28 g soja
10 g balsamicoeddike

 
Kimchi
1 kinakål
2 hakket forårsløg
100 g gulerod skåret i tynde stave
1 rød chili
20 g revet ingefær
2 fed hvidløg
20 g salt
1 rød peberfrugt
100 g hakket radise
1 spsk rismel
100 g vand

 
* Tilberedning
Sushi ris:
Kom sushi risene i en skål med koldt vand, og lad vandet løbe fra vandhanen,
til vandet er helt klart. Sigt vandet fra. Gentag den proces 5-6 gange.
Kom risene i en sigte, og kom dem derefter i en gryde med vandet.
Læg låg på gryden, og sørg for ikke at løfte låget.
Kog risene op, og lad dem stå 4-5 min fra vandet koger. Sluk derefter for blusset.
Lad risene hvile 12 min uden at løfte låget og uden varme.
Derefter vender du riseddike, salt og sukker i risene med en dejskraber.
De er nu klar til at blive serveret.

 
Marineret oksekød:
Skær kødet ud i tynde små skiver ca 2x5 centimeter, så tyndt som muligt.
Mariner kødet med de øvrige ingredienser og vend tingene godt sammen.
Lad kødet trække med marinering i 30 min inden tilberedning.
Tilbered kødet ved høj varme på en pande i 3-4 min.
Smag til med salt.

 
Ristede løg:
Skær løg i tynde ringe, og vend dem med hvedemel.
Varm olie op i en gryde til 160°C, og kom løgene i den varme olie.
Friter løgene, til de bliver gyldne, og kom dem på fedtsugende papir.
Drys med lidt salt.

 
Marinerede agurker:
Skær agurken på langs, og tage den inderste del af agurken ud med en ske,
"der hvor alle kernerne sidder".
Skær agurken ud i aflange stave, og kom dem tilbage i køleskabet.
Hak hvidløg groft, og blend det med de resterende ingredienser.
2 min inden man skal spise, marinerer man agurkerne med vinaigretten.

 
Kimchi:
Skær kinakålen i 4 stykker på langs.
Kom groft salt mellem bladene og gnub dem godt med salt.
Det gør ikke noget, der kommer meget salt på, da man skal skylle kålen
i koldt vand senere i processen.
Lad kålen hvile i 1 time på køkkenbordet i en stor gryde.
Vend derefter kålen rundt i lidt af den væske, som den har smidt.
Lad den hvile 1 time mere, så den sammenlagt har stået med salt i 2 timer.

 
Kom 1 spsk rismel i en lille gryde med 100 gram vand. Lun ris-vandet op.
Når den begynder at tykne, og nærmer sig kogepunktet, tages den af varmen.
Frigør den røde peberfrugt for kerner, og blend den med hvidløg, ingefær,
rød chili og ris-vandet, som man lige har lavet. Blend det hele i 2-3 min.
Kom hakket forårsløg, gulerødder, radiser, 20 g salt i en stor skål, og
kom den røde blendet pasta hen over. Vend det godt sammen.

 
Kinakålen har nu stået med salt i 2 timer, så skyl dem i koldt vand
for at få overskydende salt af kålen.
Kom derefter kålen over i skålen sammen med de andre ingredienser,
og vend det hele godt sammen.
Kom kimchi på patentglas, og pres det godt ned i glasset,
så der ikke er nogle lufthuller.
Det er vigtigt, man presser det så hårdt, at alt kimchien er dækket af væske.
Slut af med et stykke kål som låg for at presse det ekstra godt ned,
og den er med til at beskytte kimchien for bakterier.
Lad patentglasset stå ved cirka 20 grader i 3-4 dage.
Hver 12. time skal man åbne langsomt og frigive det tryk,
fermenteringsprocessen danner.

 
Smag på kålen. Ønsker man den mere syrlig,
skal man blot have den stående en dag eller to mere.
Når fermenteringsprocessen er færdig, og kimchi har nået rette smag,
skal den opbevares på køl. Ellers fortsætter den med at fermentere.

 
Bibimbap anretning:
Steg svampene på en pande med lidt olie, krydr med lidt salt.
Kog pak choi i let saltet vand i 1-2 minutter. Skær den derefter i ønskede stykker.
Steg spejlæg på en pande, og drys med sort peber og salt.
Anret sushi ris i midten af tallerkenen med et stegt spejlæg på toppen.
Alle de andre ingredienser anretter man i små bunker rundt om ægget.

 
Personer 4. Arbejdstid: 1 time.  Tilberedning:  20 min.

 
INFO
Gochujang er en fermenteret peber-pasta fra Sydkorea,
som består af rød chili, ris, fermenterede sojabønner og salt.
Gochujang er meget brugt i det koreanske køkken, fx i retten Bibimbap.
En blanding af rød chili pasta og sojasauce kan efterligne Gochujangs varme
og umami, selvom det vil mangle den samme kompleksitet og dybde.
Misopasta blandet med lidt sukker og chiliflager kan også bruges.

 


 

Opdateret: 30/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙