Portioner: 4
# Ingredienser
1½ kg fersk stegeflæsk uden svær
vand, salt
2 laurbærblade
10 hele peberkorn
SPARERIBSMARINADE:
1½ dl sherry
3 spsk koncentreret tomatpuré
2-3 fed knust hvidløg
1 revet løg
ca. 2 tsk ingefær
¼ tsk sort peber
2-3 tsk barbecuekrydderi
olie til pensling
salt.
TILBEHØR:
Bagt kartoffel, krydret smør, brøndkarse, salat.
* Tilberedning
Få slagteren til at skære stegeflæsket så bredt som muligt,
så ribbenene bliver lange.
Skær sværen af flæsket, og skær kødet ud i enkelte ribben.
Kog ribbenene i vand tilsat krydderier og salt i 30 min.
Lad dem dryppe af og læg dem i en skål.
Rør marinaden sammen og hæld den over ribbenene.
Bland ribbenene godt rundt i marinaden og
lad dem trække 2 timer i køleskabet, gerne længere.
Stryg marinaden af med fingrene og pensl hvert ribben med
lidt olie.
Læg ribbenene på den forvarmede grill, ikke for tæt ved
gløderne.
Vend dem ofte og pensl hver gang med marinaden.
Steg ribbenene 5-8 min på hver side. Der er fire sider.
Kødet skal være så mørt, at det næsten falder fra benene.
Drys salt på mod slutningen af stegetiden.
SERVERING:
Server spareribs med bagt kartoffel med smør, evt. rørt op
med
lidt af marinaden eller sennepssmør, se herunder, brøndkarse
og salat.
Sennepssmør:
Smør rørt op med dijonsennep, revet skalotteløg, salt og
citronsaft.
VARIATION
SPIDSTEGT SPARERIBS
# Ingredienser
1½ kg ribbensteg uden svær.
Spareribs-grillsauce:
1 ds flåede tomater (½ kg ds)
4 hele nelliker
4 cm hel kanel
2 fed hakket hvidløg
1 finhakket løg
2 stænk tabascosauce
1 spsk engelsksauce
2 spsk vineddike
evt. 1 spsk brun farin (kan udelades)
½-1 dl bouillon
2 tsk tør, gul sennep
1-2 tsk blandet chili-krydderi
salt.
* Tilberedning
Flæsket fastgøres på spiddet.
Tomaterne hakkes og blandes med de øvrige ingredienser og
småkoger 15 min.
Spiddet sættes på grillen og sættes i gang. Husk drypbakke
under.
Det steger 5-10 min ret tæt ved gløderne.
Derefter trækkes spiddet så langt væk fra gløderne som
muligt, og
kødet pensles med grillsaucen.
Spareribs grillsteges ca. 1½ time. Pensl hver 5-10 min med
grillsauce.
Drysses under stegningen med salt.
Når kødet er mørt, rykkes spiddet igen tæt mod gløderne,
så det kan blive ekstra sprødt.
Når kødet er mørt, tages de af spiddet og skæres ud i
enkelte ribben.
Serveres med bagte kartofler og brøndkarse samt salat.
VARIATION AF MARINADEN
Soya-grillmarinade:
½ dl olie
½ dl kinesisk soya
1 tsk tør, gul sennep
1-2 fed knust hvidløg
evt. ½ tsk ingefær
De to nævnte marinader/sauce kan anvendes til begge
stegemetoder.
Soya-grillmarinaden er også velegnet til ribben. Beregn
dobbelt portion.
TIPS:
Man opnår det
bedste resultat ved at koge udskårne spareribs først.
Den lange
stegetid kræver nemlig meget omhyggelig pasning,
for at kødet ikke forkuller, før det er mørt.
Ved
spidstegning er det unødvendigt. Oksetværreb skåret ud til shortrib
koges 1½-2
timer og grillsteges som spareribs.
Opdateret: 12/11/2025