Pita og Sandwichfyld

Pita og Sandwichfyld 

 
Der kan anvendes andre grove boller eller brød.
Færdigkøbte grove brød og boller kan selvfølgelig også anvendes.
Skal maden transporteres og spises på arbejdspladsen eller nydes på en skovtur,
må fyldet lægges i tætsluttende plastbokse.
Salatblade, spirer og brød i hver sin plasticpose.

 
Pita og Sandwichfyld
Pitabrød
#
25 g gær
3 dl lunkent vand
½ tsk sukker
1 tsk salt
450-500 g mel.
*
Udrør gæren i lunkent vand.
Tilsæt sukker, salt og mel; så meget dejen kan tage.
Sæt dejen tildækket til hævning til dobbelt størrelse.
Ælt den let igennem. Del i 12 stykker.
Udrul hvert stykke dej i ½ cm's tykkelse og ca. 10-12 cm i diameter.
Læg dem på en plade beklædt med bagepapir, ca. 6 stk på hver plade.
Tildæk brødene og lad dem efterhæve ca. 15 min.
Bages på den næstnederste ribbe i ovnen ved 275-300°C i 7-8 min.

 
TIPS
Pita-dejen kan tilsættes 100 g fuldkornshvedemel eller 100 g grahamsmel og
så kun 350-400 g almindeligt hvedemel.

 
Hummus (kikærtepuré)
#
125 g kikærter
½ l vand
2 fed hvidløg
2 spsk tahin (sesampasta)
1-2 spsk citronsaft
1-2 spsk olivenolie (kan udelades)
salt, peber
1-2 tsk paprika
½ dl hakket persille. Evt. sorte oliven.
*
Udblød kikærterne 1 døgn.
Kog dem i iblødsætningsvandet ca. 1 time, til de er meget møre.
Hæld til afdrypning. Gem lidt af vandet, ca. 1 dl.
Findel kikærterne i foodprocessor/blender sammen med kogevandet,
hvidløg, tahin, citronsaft, salt og peber.
Eller purér kikærterne gennem en sigte.
Anret hummus i en skål og drys paprika, hakket persille og evt. sorte oliven over.
Serveres som dip til pitabrød, majscrackers e.l.
Velegnet til buffet, men også som smørepålæg, som i de følgende opskrifter.
Så røres persille og paprika med i hummussen.

 
Tomatsalat med løg og persille
#
4 tomater
2 fintsnittede forårsløg eller 3-4 spsk finthakket løg
1 dl hakket persille
2 spsk olie
1 spsk citronsaft
salt og peber.
*
Halver tomaterne. Skrab kernerne ud. Skær tomatkødet i små bitte terninger.
Bland dem med meget fintsnittede forårsløg eller hakkede løg,
hakket persille og marinade, pisket sammen af olie, citronsaft, salt og peber.
Et pitabrød åbnes, smøres på den ene side med hummus og
belægges med salatblade på den anden. Tomatsalaten fyldes i brødet.
Den kan også portionsanrettes på salatblade med en klat hummus og
serveres med grove flute.

 
Pitabrød med tomat og fetaost
#
salatblad
tomatskiver
en skive fetaost
dildkviste
rå løgringe og evt. sorte oliven.
*
Skær pitabrødet op. Læg ingredienserne på den nederste brødhalvdel:
Tryk den anden bolle over.

 
Champignonfyld med spirer
#
150 g hytteost
100 g champignon
salt, peber
lucernespirer eller andre spirer.
*
Hæld hytteosten til afdrypning 10 min i en sigte.
Bland osten med finthakkede rå champignon, salt og peber.
Læg et salatblad på en flækket pita-, oste- eller grovbolle.
Smør lidt af fyldet over og dæk med spirer på den anden halvdel.

 
Avocadofyld
#
2 modne avocados
50 g fetaost
3 spsk creme fraiche eller A38
1 spsk finthakket løg, helst rødløg
2-3 spsk finthakket grøn peberfrugt
salt, peber og citronsaft.
*
Mos de pillede avocado med en gaffel sammen med fetaosten og
rør blandingen op med creme fraiche.
Smag fyldet til med krydderier og citronsaft.
Læg et salatblad på et pitabrød/bolle og fyld det med avocadofyldet.
Man kan tilsætte finthakkede sorte oliven i stedet for peberfrugt.

 
Spirebolle
#
2 hårdkogte hakkede æg
2-3 spsk hytteost, salt, peber.
*
Hak æggene meget fint i en kop.
Bland dem med hytteost og mos det godt sammen.
Smag til med salt og peber.
Læg et salatblad på en halv bolle, smør æggefyldet på begge halvdele og
læg spirer imellem, inden bollen klappes sammen.
Hvis man udelader spirer, kan fintsnittet forårsløg eller purløg og
evt. lidt basilikum tilsættes fyldet.
De hakkede æg kan også røres op med creme fraiche eller
blødgjort flødeost i stedet for hytteost.

 
Agurkefyld
#
½ salatagurk
1 peber- eller urteflødeost 100 g
evt. 1-2 spsk A38/ymer
1 fed knust hvidløg.
*
Riv agurken på den grove side af råkostjernet.
Læg den i en sigte og drys lidt salt over. Lad trække½ time.
Skyl agurken fri for salt og knug væden fra med hænderne.
Rør blødgjort flødeost med agurken, hvidløg og evt. lidt A38, hvis fyldet er for stift.
Smøres i pita, grovboller, evt. med et par tomatskiver imellem.

 


 

Opdateret: 18/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙