Tid: 40 min. I alt 1 time. 4 portioner
# Ingredienser
4 kg friske muslinger
Kogelage:
50 g smør
1 dl finhakket skalotteløg
½ dl finskårne gulerodsterninger
½ dl finskårne selleriterninger
2-3 spsk hakket persille
1 stor kvist timian
1 spsk hakket, frisk estragon eller 1 tsk tørret
1 laurbærblad
1-2 fed finhakket hvidløg
salt, friskkværnet, hvid peber
1-2 spsk citronsaft
2-3 dl hvidvin
TILBEHØR:
Sprød, lun flute.
* Tilberedning
Gør muslingerne i stand, se TIPS.
Lad dem blive liggende i det sidste, rene hold skyllevand.
Tilbered kogelagen. Smelt smørret i en meget stor gryde,
hvor alle muslingerne kan være på en gang.
Tilsæt løg og lad dem dampe klare.
Tilsæt gulerødder, selleri, krydderier, citronsaft og
hvidvin og
lad kogelagen småkoge under låg til gulerødderne er møre,
10-15 min.
Tilsæt de rene muslinger og dæk gryden med låg.
Damp muslingerne ved ret kraftig varme 6-7 min.
Ryst gryden 2-3 gange under dampningen.
Når alle muslingerne er åbne, er de klar til servering, se
TIPS.
SERVERING:
Tag muslingerne op med hulske og læg dem i en meget varm
skål.
Fjern timian og laurbærblad fra kogelagen og hæld lidt af
den over
muslingerne og resten op i en kande.
Server muslingerne rygende varme med sprød, lun flute.
Muslingerne spises af dybe tallerkener.
Lidt lage fra kanden hældes over.
Muslingerne tages ud af skallerne og spises med gaffel.
Skallerne bruger man som ske til at spise lagen med, eller
man dypper den op med flute.
Husk at sætte en tallerken på bordet til de tomme skaller.
TIPS:
Muslinger hører til blandt de billigste af vores skaldyr,
men
alligevel er de fuldt på højde med de andre.
Man skal være meget omhyggelig med rengøringen.
De skrubbes omhyggeligt med en stiv børste og skylles
i flere hold koldt vand.
Åbne muslinger slås en gang mod bordkanten.
Lukker de sig ikke straks, må de kasseres.
Når muslingerne har dampet møre og åbnet sig, er de færdige.
De muslinger, som ikke har åbnet sig, kasseres.
Muslinger kan dybfryses. De tages ud af skallerne og
nedfryses i lagen.
Tøs op i lagen i en gryde og spises med flute.
Muslinger kan købes naturel på dåse, men selv om de er af
fin kvalitet,
kan de ikke stå mål med friske, dampede muslinger.
Opdateret: 16/09/2025