Hornfisk med tomat

Hornfisk med tomat 

 
Tid: 30 min. I alt 1 time 20 min. 4 portioner

 
# Ingredienser
6-700 g udbenet hornfisk
(makrel, hvilling, sild)
3-4 spsk rugmel
salt, peber
ca. 2-3 spsk olie

 
Tomatmix:
2 dl hakket løg
1 spsk olie
4 flåede tomater
1-2 fed knust hvidløg
1-2 tsk mild paprika
salt, peber
1 lille ds konc. tomatpuré
1-2 dl fiskefond el. vand
¼ kg grofthakkede champignon

 
TILBEHØR:
Gule ris, grøn salat, dild, citronbåde.

 
* Tilberedning
Gør fisken i stand og drys den med salt. Lad den trække 10 min.
Skyl og tør fisken. Skær den i ca. 6 cm brede stykker.
Tilbered tomatmix, mens fisken salter.
Svits hakkede løg i olie til de er let gyldne og klare.
Tilsæt flåede ituskårne tomater, hakket hvidløg, krydderurter, tomatpuré og fond/vand.
Lad mixet småkoge ved meget svag varme 10 min.
Tilsæt grofthakkede champignon og kog den endnu 5 min.
Tilsæt evt. lidt mere væske.
Vend hornfisk i krydret rugmel. Brun fiskestykkerne på begge sider i olie.
Dæmp varmen og steg dem færdige, ca. 3-5 min på hver side afhængigt af hornfiskenes tykkelse.

 
SERVERING:
Hæld tomatmixet på et varmt halvdybt fad. Anret hornfisken over.
Server retten med gule ris, grøn salat, dildkviste og citronbåde.

 
GULE RIS:
Kog lange ris - helst parboiled - i bouillon tilsat ½ tsk gurkemeje eller en knsp safran.

 
VARIATIONER:

 
Hornfisk i lage:
2-3 udbenede hornfisk.
Kogelage:
1 dl eddike
3 dl vand
2 spsk sukker
2 tsk salt
15 hele, let knuste allehånde
5 nelliker, 2 laurbærblade.

 
Pynt:
Fintklippet dild, tomatbåde.

 
Gør fisken i stand, som i foregående opskrift. Skær den i 6 cm brede stykker.
Bland kogelagen i en gryde og kog den ved svag varme i 10 min.
Læg fiskestykkerne i den varme lage.
Skum lagen, når den atter koger langsomt op.
Kog fisken ved meget svag varme 4-6 min.
Sluk for varmen og lad fisken trække 4-6 min.
Tag forsigtigt hornfiskestykkerne op med en hulske og læg dem på et halvdybt fad.
Si den varme lage over. Drys retten med masser af klippet dild og pynt med tomatbåde.
Server retten med pillekartofler, helst nye kartofler og salat.
Retten kan også serveres lun eller kold som frokostret med groft rugbrød og smør.
Pyntes først ved serveringen.
Udskåret makrel eller hele sild kan serveres på samme måde.

 
Hornfisk med spinat:
6-700 g udbenet hornfisk
1½ dl vand
saft af ½-1 citron
1 lille hakket løg
salt, 10 hele peberkorn
½ bdt persille
1 kg frisk spinat eller dybfrossen, helbladet spinat
25 g smør/plantemargarine
1 knsp muskat
2 hårdkogte æg.

 
Hornfisken gøres i stand som i første opskrift.
Skær dem i 6 cm brede stykker.
Fisken lægges i en velsmurt, tykbundet gryde.
Vand, citronsaft, hakket løg og krydderier tilsættes.
Fisken damper mør under låg ved svag varme på 8-10 min.
Spinaten skylles, grove stilke nippes fra, og
den dampes med det vand der hænger ved, til den er mør.
Hældes til afdrypning, hakkes groft på et bræt og
varmes igennem i gryden med smør, salt og ganske lidt muskat.
Spinaten anrettes på et fad, hornfisken lægges over, og
kvarte hårdkogte æg lægges udenom.
Serveres med nye kartofler og brunet smør.
Hornfisk med tomat
Hornfisk lever i salt- og brakvand i det østlige Atlanterhav, Middelhavet og Østersøen. Den er en typisk overfladefisk og har et trækmønster, der ligner makrellens. Hornfisken findes overalt i de danske farvande. Den måler typisk 50-70 centimeter, men kan i sjældne tilfælde blive helt op til cirka 1,2 meter og vejer da 2 kilo. Dens maksimale levealder er 18 år. Hornfisken har hverken mindstemål eller fredningstid.
Hornfisken er populær blandt lystfiskere, som hvert år strømmer til kysterne for at fange hornfisk. De første hornfisk fanges typisk i midten af april. Fiskeriet ebber gerne ud i slutningen af maj. Hornfisk fanges på blink, flue, silkekrog eller bobleflåd med sildestykker.

 


 

Opdateret: 21/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙