Tid: 20 min. I alt 35 min. 4 portioner
# Ingredienser
2 løg
2 spsk olie
4 flåede tomater
1 grøn peberfrugt
salt, peber
timian efter smag
4 skiver formfranskbrød
smør tilsat 1 spsk olie til stegning
8 sardelfileter
4 oliven
40 g groftreven fuldfed ost
* Tilberedning
Finhak løgene. Svits dem i olie, til de er klare uden at
brune.
Flå tomaterne, skær dem i mindre stykker og skrab kernerne
ud.
Snit peberfrugten i tynde strimler.
Bland begge dele med løgene og krydderier.
Timianblade pilles af stilkene, inden de tilsættes.
Det hele indkoger ved svag varme, til væden fra tomaterne er
inddampet.
Rist 4 skiver franskbrød i smør tilsat olie, til de er
gyldne på begge sider.
Læg dem på fedtsugende papir.
Læg brødet på en bageplade og fordel fyldet herover.
Læg to sardelfileter (ansjosfileter) på hver skive samt 1
oliven.
Drys lidt groftreven ost over.
Sæt brødene i ovnen ved 225°C til osten er smeltet, 5-10
min.
SERVERING:
Server brødene rygende varme.
VARIATIONER:
Vil man spare på kalorierne, kan man riste brødet på en
brødrister,
lade det afkøle og smøre det med et tyndt lag smør,
inden fyldet fordeles på brødet.
GRATINERET TOMATMAD:
4 skiver formfranskbrød
smør
3-5 fuldmodne tomater
1 spsk rasp
1 spsk hakket persille
1 spsk reven parmesanost
1 fed knust hvidløg
smørklatter.
* Tilberedning
Smør brødet med smør.
Belæg det med mange skiver taglagt tomat.
Drys tomaterne med salt og peber.
Bland rasp, persille, hvidløg og ost og
drys denne blanding over tomaterne.
Fordel smørklatter over og sæt brødene på en bageplade.
Sæt pladen i ovnen på øverste ribbe ved 225°C til overfladen
er let gylden.
Serveres straks rygende varme.
TOMATMAD MED SARDIN OG OST:
Et stykke groft håndæltet rugbrød smøres med smør, og
tomatskiver lægges herover.
De drysses med salt, peber og fintklippet purløg.
Herpå lægges en sardin i olie og lidt citronsaft dryppes
over.
Sardinen dækkes med en skive fuldfed ost, og brødet
gratineres
i ovnen ved 225°C, til osten er smeltet.
Opdateret: 16/09/2025