
Server retten som selvstændig frokostret eller som tilbehør
Tid: 20 min. I alt: 40 min. 4 portioner
# Ingredienser
¾ kg frisk eller frossen broccoli
vand
salt
Ostesauce:
50 g smør/margarine
4 spsk mel
2½ dl kogende mælk
ca. 3 dl lys bouillon
1-2 tsk lys fransk sennep
salt, hvid peber
100-200 g emmentaler eller gruyereost,
eller en blanding af 2/3 danboost og 1/3 parmesanost
1-1½ dl piskefløde
Pynt:
25 g smuttede mandler
olie til stegning
* Tilberedning
Skyl kålen i koldt vand. Skær en tynd skive af stilkene.
Flæk meget store kålstokke igennem på langs.
Kog kålen i velsaltet vand 10-15 min afhængig af, hvor tykke
stilkene er.
Kålen må ikke koges overmør.
Tag kålen op med hulske, og lad den dryppe godt af.
Læg den i et smurt ildfast fad.
Tilbered saucen, mens kålen koger.
OSTESAUCE:
Smelt fedtstoffet i en tykbundet gryde. Tilsæt melet under
omrøring.
Tilsæt kogende mælk og bouillon ved konstant piskning.
Pisk til saucen er jævn og glat. Kog saucen ved svag varme.
Tilsæt sennep, salt og peber.
Kog saucen ved svag varme og uden låg 5-10 min.
Tilsæt reven ost og fløde. Kog saucen til den er glat og
blank.
Smag dig frem med mængden af ost, den skal smage meget af
ost.
Hæld saucen over kålen.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 250°C, indtil saucen
er let gylden.
Rist mandlerne imens. Skær smuttede mandler i lange spåner.
Rist dem i lidt varm olie. Vend dem hele tiden.
Tag straks mandlerne af panden, når de er let gyldne.
Læg dem et øjeblik på papir fra køkkenrullen.
SERVERING:
Drys de hakkede mandler over retten.
Server retten som selvstændig frokostret eller som tilbehør
til stegt eller
røget fisk, lever, farsretter og røget kød.
VARIATION:
Andre grønsager kan gratineres med ostesauce. Bønner, porrer
og blomkål er velegnet.
Desuden hele, kogte julesalat omviklet med en skive skinke.
TIPS:
Kogt eller smørdampet broccoli er en meget velsmagende og
næringsrig grønsag,
som egner sig som tilbehør til de fleste retter.
Broccoli er meget velegnet til dybfrysning. Blancheringstid
4 min.
Holdbarhed 12 mdr. Kogetid ved optøning 4-6 min.
Opdateret: 14/09/2025