Porrer i 4 skønne versioner

Porrer i 4 skønne versioner

 

 

Porrer med æg og bacon

Gratinerede porrer

Porrer med sennepsmarinade

Porrer i rødvin

 

Porrer med æg og bacon

4 pers.

# Ingredienser

8 mellemstore porrer

vand

salt

3 hårdkogte æg

8 skiver bacon

hakket persille.

 

* Tilberedning

Rens porrerne godt. Fjern evt. de yderste blade.

Bevar mest muligt af den grønne top.

Skær to snit på langs lidt neden for den hvide del.

Skyl porrerne grundigt under koldt rindende vand.

Kog dem i velsaltet vand, til de bliver møre, men ikke

overkogte - 8-12 min, afhængig af tykkelsen.

Mens porrerne koger: hak de hårdkogte æg og persillen.

Skær baconskiverne i mindre stykker på tværs og rist dem

på en varm pande, til de er gyldne og sprøde.

Læg dem på et stykke køkkenrullepapir.

 

SERVERING:

Tag porrerne op med en hulske og ryst vandet godt af.

Læg dem på et varmt fad. Drys hakket æg, bacon og persille over.

Byd rørt smør eller urtesmør, se dette, til samt groft brød.

Serveres som forret eller frokostret.

 

Gratinerede porrer

# 4-6 pers.

4-5 porrer (ca. ½ kg renset vægt)

vand

salt

25 g smør

2½ spsk mel

ca. 2 dl porrevand

1-1½ dl tør hvidvin (porrevand alene kan også bruges)

2 æggeblommer

2 spsk rasp

4 spsk reven cheddarost eller svenbo-ost

2 tsk paprika.

 

*

Gør porrerne i stand. Skær dem i 2 cm skiver.

Kog dem i velsaltet vand ca. 6 min. Hæld dem til afdrypning. Gem porrevandet.

Afbag smør og mel og spæd kogende porrevand i under konstant piskning.

Tilsæt hvidvin og kog stuvningen 3 min.

Smag til med salt og peber og bland porrerne i stuvningen.

 

Rør æggeblommerne sammen med en anelse salt. Tag gryden af varmen.

Rør lidt af saucen i æggeblommerne og

hæld dem bagefter i porrestuvningen under omrøring.

Fordel stuvningen i smurte cocotter/ovnfaste skåle.

Bland rasp, reven ost og paprika og drys blandingen over.

Gratinér retten på øverste ribbe i ovnen ved 225°C, til osten er smeltet, 5-10 min.

Serveres som forret med ristet rugbrød eller grovflute.

Porrestuvningen kan også hældes i et fad, drysses over med hakket persille og

serveres som tilbehør til røget kød, fisk eller sprængt fjerkræ, kylling, kalkun· eller and.

 

Porrer med sennepsmarinade

4 pers.

#

8 mellemstore porrer

salt, vand

1-2 spsk lys dijonsennep

salt, friskkværnet peber

1 dl olie

2-3 spsk vineddike

1 fed knust hvidløg

hakket persille

evt. hakket hårdkogt æg.

 

*

Kog de rensede porrer møre, men ikke overkogte, i velsaltet vand i 6-8 min,

afhængig af tykkelsen. De lægges til afdrypning og derefter på et halvdybt fad.

Marinaden piskes sammen (i en blender eller med et piskeris) af

sennep, olie, eddike, hvidløg, salt og peber.

Marinaden hældes over de lune porrer, som skal trække, til de er kolde - køkkentemperatur.

Drysses med hakket persille og evt. hakket æg ved serveringen. Byd brød til.

Serveres som forret eller frokostret.

 

Porrer i rødvin

#

8 små porrer

2 spsk oliven- eller anden olie

1 tsk knust koriander

salt

2½ dl rødvin.

 

*

Porrerne gøres i stand. Halveres evt., hvis de er meget lange.

Olien varmes i en sauterpande/gryde.

Porrerne lægges i og knust koriander og salt drysses over.

Porrerne småsteger ved lav varme i 5 min. Vendes og småsteger 3-4 min.

Rødvin hældes ved, og porrerne koger, til de er møre uden dog at være helt vandede.

Tages op, lægges på et fad, lagen hældes over.

Serveres kolde som en let forret/frokostret. Eller som en særdeles delikat slankeret.

 

Tips

Porrerne kan også pyntes med små sorte oliven, hakket æg og klippet purløg.

Retten kan laves dagen i forvejen og sættes tildækket i køleskabet.

Tages ud i god tid før serveringen, så den ikke er for kold, og

pyntes umiddelbart før serveringen.

 


 

Opdateret: 30/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙