
Her er skrevet squash, men det kunne lige så godt være courgetter eller zucchini.
Farserede squash courgetter eller zucchini
Farserede squash courgetter eller zucchini
#
4 små squash a 100-150 g
1 spsk olie
1 hakket løg
1-2 fed hvidløg
250 g champignon
2 tomater
2 spsk hakket persille
salt, peber
2 spsk rasp
30-40 g smør.
*
Vask squash. Skær en skive af på langs. Hul frugterne ud med en teske.
Hak det afskårne squashkød fint med en kniv.
Svits hakket løg i olie til det er gyldent.
Tilsæt hakket hvidløg, squash og champignon.
Skær tomaterne i terninger og tilsæt dem sammen med hakket persille.
Smag fyldet til med salt og peber. Fordel det i de udhulede squash.
Tryk fyldet ned med en teske. Drys rasp på. Fordel smørklatter over.
Læg squash i et oliesmurt ovnfast fad.
Sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 225°C i 15-20 min.
SERVERING:
Farserede squash serveres som forret/frokostret eller
som tilbehør til steg, skinke, hamburgerryg, lam eller kylling.
Dampede squash
#
500 g squash
1 spsk olie
1 lille hakket løg
1 fed hakket hvidløg
1 dl bouillon
2-3 spsk hakket persille.
*
Skær squash i skiver eller ret store terninger.
Damp hakket løg i olie uden at brune.
Tilsæt hvidløg, squash samt bouillon og damp grønsager 3-5 min.
Tilsæt hakket persille og smag til med salt og peber.
Server dampede squash som tilbehør til kød, fisk eller fjerkræ.
I stedet for bouillon kan ituskårne tomater tilsættes, evt. fra dåse.
Gratinerede squash
#
500 g kartofler
1-2 løg
2 spsk olie
500-750 g squash
2 fed hvidløg
1-2 spsk hakket frisk basilikum (1-2 tsk tørret)
2-3 spsk hakket persille
½ dl reven parmesanost
4 æg
salt, peber
rasp, smør.
*
Riv kartofler og løg på den grove side af råkostjernet.
Tryk kartoflerne fri for væde i et viskestykke.
Svits løg og kartofler i olie. Tilsæt salt og peber. Riv ligeledes squash.
Bland dem i en skål med krydderurter, hvidløg, ost, æg, salt og peber.
Læg kartoffelblandingen i et oliesmurt ovnfast fad.
Fordel squashblandingen over. Drys med rasp og læg smørklatter over.
Gratiner retten midt i ovnen ved 200°C i 45-50 min.
Serveres som selvstændig ret med salat og groft brød eller
som tilbehør til lam, kylling, hamburgerryg, farsretter, pølser m.m.
Squash med nødder
#
500 g squash
salt
1 lille finthakket løg
1 spsk olie
25 g grofthakkede nøddekerner
- enten valnødder eller hasselnødder.
*
Squashfrugterne skæres i terninger, lægges i en sigte,
blandes med 1 tsk salt og trækker ½ time.
Skylles og rystes helt fri for vand. Svits det hakkede løg i olie.
Tilsæt squashterninger og rist dem 2-3 min.
Tilsæt friskkværnet peber og grofthakkede nødder. Bland det hele godt.
Server retten meget varm som fyldigt tilbehør til kød og fjerkræ.
Er især velegnet til lam og vildt.
Tips
Squash (engelsk), courgetter (fransk), zucchini (italiensk) er samme grønsag,
som hører til græskar-familien. Dyrkes og sælges i utrolig mange variationer;
men de grønne, gule og grøn/hvidspættede er mest almindelige i danske
forretninger og haver.
De runde hvidgrønne, kaldet Ufo, er en speciel slags squash, men tilberedes
på samme måde som nævnt i opskrifterne her.
Opdateret: 12/11/2025