Champignon à la grecque
(billede).
#
2 gulerødder, ca. 150 g
1 stort løg
2 spsk olie
2 dl tør hvidvin
1-2 spsk citronsaft
12 hele korianderkorn eller ¼ tsk stødt (kan udelades)
salt, friskkværnet peber
1-2 fed hvidløg.
Visk af 3 stilke persille, 2 kviste timian, 2 laurbærblade
½ kg faste (ikke for små) champignon, helst de brune
200 g flåede tomater (ca. 2-4 stk)
evt. 1-2 spsk olivenolie
2 spsk hakket persille
evt. 1-2 snittede forårsløg eller kinesisk purløg.
*
Skær gulerødder og løg i små terninger. Damp begge dele i olie uden at brune.
Tilsæt vin, citronsaft, krydderier, hele hvidløgsfed og visk.
Kog lagen 5 min under låg.
Tilsæt hele rensede champignon, flåede, udkernede og hakkede tomater.
Kog champignon 5 min uden låg.
Tag gryden af varmen og hæld champignon op i serveringsfadet til afkøling.
Fjern hvidløg og visk. Smag lagen til med salt. Tilsæt evt. olie.
Drys hakket persille og evt. fintsnittet forårsløg/purløg over ved servering.
Serveres som forret/frokostret.
Andre grønsager à la grecque
Mange andre grønsager kan tilberedes a la grecque såsom fennikel, porrer,
bladselleri, perleløg, bønner, blomkålsbuketter, courgetteskiver og
strimler af peberfrugt.
Man tillaver en eller flere slags sammen, blot afpasser man kogetiden for
de forskellige grønsager og kommer dem i gryden, så de kun
koger akkurat så længe, at de stadig er lidt sprøde og har bid.
Porrer, bladselleri, fennikel, løg og bønner kan også serveres a la grecque
som tilbehør til kød og fisk.
Flødestuvede champignon
#
½ kg champignon
20 g smør
2 tsk Maizena
2½ dl fløde, evt. piskefløde
citronsaft efter smag
salt, peber
evt. 1 spsk sherry.
*
Svits de rensede skiveskårne champignon i smør i 2 min ved høj varme.
Rør Maizena ud i 1 dl fløde og tilsæt jævningen under omrøring sammen
med resten af fløden.
Kog stuvningen 4-5 min. Smag til med salt, peber, citronsaft og evt. sherry.
Er stuvningen for stiv, spædes op med lidt vand.
Serveres som forret på ristet brød eller som fyld i tarteletter, butterdejsskaller,
omelet eller til kød, fisk eller lever. Kan pyntes med ristet bacon og et drys paprika.
Gratinerede champignon
4 pers.
#
½ kg champignon
1 peberfrugt
1-2 spsk olie
1 spsk hakket persille
1 tsk timian
salt, peber
3-4 spsk reven parmesanost
50 g smør.
*
Rens champignon, men lad dem være hele.
Skær peberfrugten i små terninger. Rist begge dele i olie 2-3 min.
Tilsæt hakket kryddergrønt, salt og peber.
Hæld champignon i et oliesmurt fad.
Drys parmesanost over og dryp med smeltet smør.
Gratiner retten på øverste ribbe i ovnen ved 250°C i 5-8 min, til den er let gylden.
SERVERING:
Serveres som forret med flute eller som tilbehør til okse-, kalve- eller kyllingekød.
Pikant champignonsauce
#
25 g smør
1 finthakket løg
1 dl groftreven selleri
250 g grofthakkede champignon (helst brune champignon)
ca. ¼ tsk merian
3 flåede, grofthakkede tomater
2-3 dl bouillon og/eller rødvin
salt og peber.
*
Svits hakket løg og selleri i smørret, indtil løgene er klare og ganske lidt gyldne.
Tilsæt de øvrige ingredienser. Kog saucen uden låg ved svag varme i 10 min.
Server den til kød, kylling, kalkun, frikadeller og lever.
Opdateret: 12/11/2025