Tid: 30 min. I alt: 1½ time. 4 portioner
# Ingredienser
5 blade husblas
½ liter ymer
2-3 spsk sukker
reven skal af ½ appelsin
2½ dl piskefløde
BROMBÆRSAUCE:
400-500 g friske eller dybfrosne brombær
½ dl vand
sukker efter smag
1 tsk kartoffelmel.
* Tilberedning
Udblød husblas 10 min i koldt vand.
Rør ymer og sukker sammen med reven appelsinskal.
Knug vandet let fra husblas, smelt den i vandbad og lad den
afkøle lidt.
Rør husblas i ymeren i en tynd stråle under konstant
omrøring.
Stil ymeren koldt. Pisk fløden til skum.
Vend flødeskummet i, når fromagen begynder at stivne.
Hæld fromagen i en skål, buddingeform eller randform.
Stil den koldt mindst 1 time.
BROMBÆRSAUCE:
Damp de rensede brombær møre i ganske lidt vand og ved svag
varme.
Smag til med sukker, når bærrene er møre.
Rør saucen igennem, tag den af varmen og jævn den med
1 tsk kartoffelmel udrørt i lidt koldt vand.
Saucen må ikke mere sættes på varmen.
Hæld den op i en saucekande eller skål og
drys sukker over, så den ikke trækker skind.
SERVERING:
Er fromagen hældt op i en skål, skal den ikke vendes ud.
Er den i form, sker det på følgende måde.
Løsn kanten med en skarp, spids kniv.
Dyp formen i varmt vand - tæl: en og tyve - to og tyve - tre
og tyve.
Vend så desserten ud på serveringsfadet.
Pynt med lidt af brombærsaucen og server resten til.
VARIATION AF DESSERTEN:
Pynt fromagen med flødeskumstoppe og frisk eller henkogt
frugt.
Fx blå og grønne druer eller henkogte mandarinstykker.
Udelad så brombærsauce.
Man kan også komme blandet frugtsalat i midten,
hvis fromagen er lavet i randform.
VARIATION AF FRUGTSAUCE:
I stedet for brombær kan saucen laves af anden frisk frossen
eller syltet frugt.
Fx friske eller frosne jordbær, henkogte mandariner eller
syltede kirsebær.
TIPS:
Brombær forhandles kun friske i sæsonen. Man kan ikke få dem
frosne.
Det må man selv gøre, mens de friske er fremme.
Ymerfromage kan glimrende tillaves dagen i forvejen.
Desserten er velegnet til dybfrysning.
Må ikke fryses i slebet glasskål, da denne nemt vil springe.
Opdateret: 14/09/2025