Ymerfromage

Ymerfromage 

 
Tid: 30 min. I alt: 1½ time. 4 portioner

 
# Ingredienser
5 blade husblas
½ liter ymer
2-3 spsk sukker
reven skal af ½ appelsin
2½ dl piskefløde

 
BROMBÆRSAUCE:
400-500 g friske eller dybfrosne brombær
½ dl vand
sukker efter smag
1 tsk kartoffelmel.

 
* Tilberedning
Udblød husblas 10 min i koldt vand.
Rør ymer og sukker sammen med reven appelsinskal.
Knug vandet let fra husblas, smelt den i vandbad og lad den afkøle lidt.
Rør husblas i ymeren i en tynd stråle under konstant omrøring.
Stil ymeren koldt. Pisk fløden til skum.
Vend flødeskummet i, når fromagen begynder at stivne.
Hæld fromagen i en skål, buddingeform eller randform.
Stil den koldt mindst 1 time.

 
BROMBÆRSAUCE:
Damp de rensede brombær møre i ganske lidt vand og ved svag varme.
Smag til med sukker, når bærrene er møre.
Rør saucen igennem, tag den af varmen og jævn den med
1 tsk kartoffelmel udrørt i lidt koldt vand.
Saucen må ikke mere sættes på varmen.
Hæld den op i en saucekande eller skål og
drys sukker over, så den ikke trækker skind.

 
SERVERING:
Er fromagen hældt op i en skål, skal den ikke vendes ud.
Er den i form, sker det på følgende måde.
Løsn kanten med en skarp, spids kniv.
Dyp formen i varmt vand - tæl: en og tyve - to og tyve - tre og tyve.
Vend så desserten ud på serveringsfadet.
Pynt med lidt af brombærsaucen og server resten til.

 
VARIATION AF DESSERTEN:
Pynt fromagen med flødeskumstoppe og frisk eller henkogt frugt.
Fx blå og grønne druer eller henkogte mandarinstykker.
Udelad så brombærsauce.
Man kan også komme blandet frugtsalat i midten,
hvis fromagen er lavet i randform.

 
VARIATION AF FRUGTSAUCE:
I stedet for brombær kan saucen laves af anden frisk frossen eller syltet frugt.
Fx friske eller frosne jordbær, henkogte mandariner eller syltede kirsebær.

 
TIPS:
Brombær forhandles kun friske i sæsonen. Man kan ikke få dem frosne.
Det må man selv gøre, mens de friske er fremme.
Ymerfromage kan glimrende tillaves dagen i forvejen.
Desserten er velegnet til dybfrysning.
Må ikke fryses i slebet glasskål, da denne nemt vil springe.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙