Tid: 30 min. I alt 2 timer
SAVARIN:
10 g gær
½ dl lunken mælk
4 æg
1 tsk sukker
250 g (4¼ dl) mel
150 g blødt smør
Sukkerlage:
2½ dl vand
2½ dl sukker
2½ dl rom eller kirsch
TILBEHØR: Frisk eller henkogt frugt, flødeskum.
FORM: Høj rund kageform, 1½ l, helst teflonbelagt.
Udrør gæren i lunken mælk. Tilsæt æg og sukker.
Rør melet i dejen og slå den, til den er glat og blank.
Det er en meget lind dej, som ikke kan æltes.
Læg det blødgjorte smør over dejen i små klumper.
Dæk skålen med fugtigt klæde og sæt dejen til hævning 45 min
på et lunt sted.
Slå dejen ned og arbejd den godt igennem med en grydeske til
alt smørret er arbejdet ind i dejen.
Hæld dejen i en meget velsmurt form.
Dejen må kun fylde 1/3 af formen, da den hæver meget.
Dæk den med klæde og lad dejen efterhæve 15 min.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Sæt formen på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 min.
Dæmp varmen til 175°C og viderebag kagen 15-25 min.
Prøv med kødpind om kagen er gennembagt.
Kog sukkerlagen, mens kagen bager.
Kog sukker og vand ved ikke for kraftig varme 10 min.
Sluk for varmen og tilsæt rom eller kirsch.
Løsn kagen langs kanten og vend den ud.
Læg den straks tilbage i formen.
Prik kagen med en stegegaffel og hæld lagen over lidt efter lidt,
til alt er absorberet.
Når al lagen er opsuget, vendes kagen ud på bagerist til
afkøling.
SERVERING:
Anret savarin på et fad og læg henkogt eller frisk frugt
eller bær indeni.
Server flødeskum til.
VARIATIONER
Lagen kan laves med cognac eller likør.
Dejen kan tilsættes 50 g korender og 50 g rosiner.
Så hedder kagen baba au rum. Sukkerlagen laves da med rom.
Der serveres kun flødeskum til, ikke frugt.
TIPS:
Savarin kan bages i en stor randform, men bliver ikke så
høj, da formen ikke er så høj.
Opdateret: 18/09/2025