Muffins

Muffins 

 
Tid: 20 min. I alt 1 time 20 min. ca 28 stk

 
MUFFINS:
40 g gær
1 dl lunkent vand
100 g smør
1½ dl mælk
2 æg
1 tsk kardemomme
2 spsk sukker
ca. 375 g (6¼ dl) hvedemel

 
PENSLING: Sammenpisket æg.
FORM: Muffins- eller linseform.

 
Udrør gæren med lunkent vand.
Smelt smørret, lad det afkøle lidt og bland det med den kolde mælk.
Hæld blandingen over gæren, når den er lillefingervarm.
Tilsæt æg, kardemomme og sukker, samt melet lidt efter lidt.
Slå dejen glat og blank i skålen.
Dejen er så lind, at den ikke kan æltes på bordet.
Dæk dejen med et fugtigt klæde og sæt den til hævning 30 min.
Slå dejen ned og slå den godt igennem.
Fordel dejen i smurte muffins- eller linseforme (muffinsforme er lidt højere end linseforme).
Fyld kun formene halvt. Lad muffins efterhæve 10-15 min.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Pensl med sammenpisket æg. Bag dem på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i 10-15 min.
Tag straks muffins ud af forme og afkøl dem på bagerist.
Spises lune med smør og eventuelt marmelade.

 
VARIATION:

 
Muffins

 
GRAHAMS SKORPER: (ca. 48 stk.)
50 g gær
½ dl lunkent vand
75 g smør
4½ dl mælk
1 tsk salt
5 dl grahamsmel
ca. 7 dl hvedemel.

 
Gæren udrøres med lunkent vand.
Smørret smeltes og blandes med den kolde mælk.
Når blandingen er lillefingervarm, hældes den over gæren.
Salt, grahamsmel og lidt af hvedemelet røres i dejen.
Dejen slås godt sammen og æltes igennem på bordet med mere mel, til den er glat og blank.
Den sættes til hævning 40 min.
Dejen æltes atter igennem og deles i tre stykker.
Hvert stykke skæres i 8 skiver som trilles til ovale boller, som lægges på bageplade med bagepapir.
Bollerne efterhæver 15 min og bages midt i ovnen ved 225°C i 8-12 min.
Bollerne afkøles på bagerist.

 
Når de er kolde, flækkes de og lægges på bagepladen med den overskårne side opad.
De ristes i ovnen ved 150°C, til overfladen er let gylden.
Derefter dæmpes varmen, og
grahamskorperne tørres ved 75-100°C, indtil de er gennemtørre, lette og sprøde.
Ventilen i ovnen åbnes under tørringen, eller ovndøren sættes lidt på klem.
Grahams skorperne afkøles på bagerist og opbevares i en dåse med tætsluttende låg.
Har meget lang holdbarhed. Spises med smør og ost eller marmelade.

 


 

Opdateret: 18/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙