Ananas-is
#
2 mellemstore ananas à ca. 850 g
1 citron
1 appelsin
2 spsk rå rørsukker eller melis
3 dl piskefløde
2 æggehvider
PYNT: Citronmelisse eller nøddekerner
TILBEHØR: Frisk frugt, fx kakifrugt elller druer.
*
Flæk de 2 ananas på langs.
Skær frugtkødet løs fra skallerne på en tallerken for at
opsamle saften.
Fjern midterribben. Alt frugtkødet, som sidder tilbage i
skallerne, skrabes ud.
Hak frugtkødet fint med en kniv. Hæld det sammen med saften
i en skål.
Riv skal af ½ citron og ½ appelsin og pres saften af hele
frugten.
Rør skal og saft sammen med ananaskødet og smag til med
sukker.
Sæt skålen i fryseren og frys massen, til den er som grødis.
Pisk hviderne stive. Tilsæt 1 spsk sukker og pisk til
marengsskum.
Pisk fløden stiv. Tag isen ud af fryseren.
Pisk den igennem på food processor eller med elhåndpisker.
Vend flødeskummet i ismassen. Vend derefter marengsmassen i.
Fordel ismassen i de tomme skaller. Kan det ikke være der,
fyldes resten i en foliebakke.
Sæt skallerne på en bakke/fad og dæk isen med folie.
Sæt den i fryseren til den er stiv, 2-3 timer.
Tag isen ud af fryseren ca. ½ time før den skal spises.
SERVERING:
Anret ananasskaller på et fad.
Pynt med citronmelisse eller nødder og læg frisk frugt på
fadet.
TIPS
Isen kan smages til med orangelikør. Mango- og ferskenis
laves på samme måde.
Regn med 500-600 g frugtmasse, når skind og sten er fjernet.
Orange Delight
(Forrest i billedet).
#
4 store appelsiner
2-4 spsk flydende honning, helst akacie-
2½ dl
cultura el. A38
4 blade
husblas
hakkede valnøddekerner og/eller pistacienødder.
*
Skræl 3-4 strimler af en appelsin og skær dem i meget tynde
strimler på tværs.
Sæt husblas i blød i koldt vand 10 min.
Pil appelsinerne. Fjern al det hvide skind.
Skær appelsinerne i tykke skiver og fjern alle stenene.
Findel appelsinkød, cultura og honning i en blender, til det
er en ensartet puré.
Smelt husblas i vandbad og mix det i blandingen.
Hæld desserten i en serveringsskål.
Pynt med strimlet appelsinskal og hakkede
valnødder/pistacier ved serveringen.
Frugttærte
(Bagest i billedet). 6 pers.
Mysli-tærtebund. 24 cm i diameter:
#
100 g smør
2 spsk honning, helst lyng- eller akaciehonning
1½ spsk rå rørsukker el. alm. sukker
250 g mysli.
Creme:
2 blade husblas
2 æggeblommer
2-3 spsk
honning
2 dl creme fraiche
Pynt:
Frisk frugt, fx 400 g jordbær
2-3 kiwifrugter
2 spsk ribsgelé
1 spsk vand.
*
Smelt smørret. Tilsæt honning og sukker.
Kog det ved svag varme i ½ min. Tag det af varmen.
Tilsæt mysli. Bland det hele godt.
Fordel blandingen i en smurt tærteform med løs bund eller
i en springform, 24 cm i diameter.
Tryk det i et jævnt lag på bunden og 2 cm op ad siderne.
Sæt formen på ovnristen midt i ovnen, bag den 8-10 min,
indtil den er gylden.
Afkøl. Fjern formen når bunden er fast. Skub den forsigtigt
over på en bagerist.
Creme:
sæt husblas i blød i koldt vand 10 min.
Rør æggeblommer og honning godt sammen. Tilsæt creme
fraiche.
Smelt husblas i vandbad og rør det i cremen. Sæt den koldt,
indtil den er stiv.
Fordel cremen på tærtebunden. Pynt med frisk frugt.
Smelt ribsgele og vand og pensl frugten med geleen.
Tærten må ikke fyldes senere end ca. 1 time før den skal
spises.
TIPS
Tærtebunden kan også fyldes med råcreme eller alm. kagecreme
og frisk frugt.
Man kan variere frugten efter årstiden.
Bunden kan pensles med smeltet overtrækschokolade, inden
cremen lægges i.
Så kan den fyldes mange timer før den skal spises.
Bunden kan også fyldes med skivet is og pyntes med frugt
eller reven chokolade.
Opdateret: 19/10/2025