Tid: 20 min. I alt: 1½ time. 4-5 portioner
# Ingredienser
5 æggeblommer
100 g bitter chokolade
2½ dl piskefløde
1 tsk reven appelsin- eller klementinskal
Pynt:
lidt flødeskum
kandiserede violer
* Tilberedning
Rør æggeblommerne seje.
Smelt chokoladen i en skål med tætsluttende låg over
vandbad.
Vandet må ikke bulderkoge, kun simre.
Rør chokoladen igennem, når den er smeltet og lad den afkøle
lidt.
Rør chokoladen i æggeblommerne, tilsæt reven appelsin- eller
klementinskal og lad massen blive lidt mere afkølet.
Pisk fløden og vend den i chokolademassen.
Hæld desserten i en skål eller portionsglas.
Stil den koldt ½-1 time.
SERVERING:
Pynt desserten med små flødeskumstoppe og lidt kandiserede
violer.
VARIATION AF DESSERTEN
1 Smag chokolade-mousse til med 1-2 spsk rom eller cognac
i stedet for appelsinskal.
Udelad flødeskumspynten og læg halve valnøddekerner,
som har trukket et døgn i rom/cognac over i stedet.
2 CITRONMOUSSE: 4 personer.
2 blade husblas
2 dl piskefløde
3-4 spsk sigtet flormelis
3-4 spsk citronsaft efter smag
1 tsk fintreven citronskal
2-3 æggehvider.
Udblød husblas i koldt vand i 10 min.
Pisk fløden stiv med sigtet flormelis og
smag den til med citronsaft og reven citronskal.
Citronskummet skal være ret syrligt.
Smelt den udblødte husblas og rør den i citronskummet.
Pisk hviderne meget stive og vend dem med let hånd og
en dejskraber i citronskummet.
Fordel desserten i portionsglas (rødvinsglas) og
pynt ved serveringen med lidt reven chokolade eller
en klat flødeskum og kandiserede mynteblade.
I sæsonen bruges friske mynteblade, når disse kan skaffes.
TIPS:
Man kan I handelen få kandiserede rosen- og mynteblade,
som kan bruges i stedet for de kandiserede violer.
Vinglas kan anvendes i stedet for portionsglas.
Skal chokolademousse nedfryses er det bedst i tomme
yoghurtbægre
eller en skål der kan tåle det. Frys aldrig i krystalskål/glas.
Desserten optøs i portionspakninger på ½-¾ time ved
stuetemp.
Lidt længere for større portioner.
Opdateret: 14/09/2025