Tid: 15 min. I alt 2 time 10 min.
SIGTEBRØD
25 g gær
3½ dl lunkent vand
2 spsk olie
1½ tsk salt
400 g (ca. 6½ dl) sigtemel
100 g (ca. 1¾ dl) hvedemel
PENSLING:
Sammenpisket æg.
Udrør gæren med lunkent vand.
Tilsæt olie, salt og lidt efter lidt sigtemel. Slå dejen
godt sammen.
Tag den ud på bordet og ælt den igennem med hvedemel, til
den er blank og smidig.
Sæt dejen til hævning med et fugtigt klæde over, til den har
dobbelt størrelse, ca. 45 min.
Slå dejen ned og ælt den igennem.
Form den til brød og læg den i en smurt form. Lad brødet
efterhæve ca. 30 min.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Snit brødet med skrå snit og pensl ·med sammenpisket æg.
Sæt brødet på ovnristen på nederste ribbe i ovnen ved 200°C
i 40-50 min.
Tag brødet ud af formen de sidste 10 min. Afkøl på bagerist.
VARIATIONER
UKRAINEBRØD:
25 g gær
½ liter kærnemælk
2-3 tsk salt
4 spsk olie
500 g sigtemel
250-300 g hvedemel.
Gæren udrøres med lidt af den kolde kærnemælk, og resten af
mælken tilsættes sammen med olie, salt og sigtemelet lidt efter lidt.
Dejen slås godt sammen, og der tilsættes så meget hvedemel,
som dejen kan tage.
Dejen æltes igennem på bordet og skal være mere fast end til
sigtebrød, da den skal bages på plade.
Dejen sættes til hævning, overdækket med et fugtigt klæde i
1½ time.
Dejen æltes igennem og formes til et rundt brød, som lægges
på bageplade med bagepapir.
Brødet efterhæver 30-45 min. Skal ikke snittes eller
pensles.
Bages på nederste ribbe i ovnen ved 180°C i ca. 1¼-1½ time.
RUGSIGTEBRØD
25 g gær
4½ dl lunkent vand
225 g sigtemel
ca. 200 g rugmel
1½ tsk salt
2-3 dl hvedemel.
Dejen tillaves som til sigtebrød. Den skal være ret lind.
Sættes til hævning 45-60 min. Formes til brød og lægges i
form. Efterhæver 30 min.
Bages på nederste ribbe i ovnen ved 200°C i 40-50 min.
Bages de sidste 10 min ude af formen.
TIPS:
Ønskes sigtebrød og rugsigtebrød bagt på plade, æltes lidt
mere mel i dejen.
Opdateret: 18/09/2025