Grahamsbrød

Grahamsbrød 

 
Tid: 20 min. I alt 2 time 30 min.

 
GRAHAMSBRØD
40 g gær
2 dl lunkent vand
1 bæger yoghurt naturel (1,8 l)
1½ tsk salt
350 g (6½ dl) grahamsmel
ca. 180 g (3 dl) hvedemel

 
PENSLING: Smeltet smør.
FORM: Aflang form 1¼ l.

 
Udrør gæren med lunkent vand.
Tilsæt yoghurt, salt og grahamsmelet lidt efter lidt.
Tilsæt derefter så meget hvedemel som dejen kan tage.
Ælt dejen godt igennem til den er glat og blank.
Læg den til hævning med et fugtigt klæde over i ca. 45 min.
Slå dejen ned og ælt den igennem.
Form den til brød og læg den på en bageplade med bagepapir.
Efterhæver 30-40 min.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Snit brødet på skrå og pensl med smeltet smør.
Bag brødet på nederste ribbe i ovnen ved 200°C, i 30-40 min.
Afkøl brødet på bagerist.

 
VARIATIONER

 
GRAHAMSBOLLER:
25 g gær
1½ dl lunkent vand
1 æg
1 tsk salt
½ tsk sukker
125 g grahamsmel
75 g blødgjort smør
ca. 125 g hvedemel.

 
Gæren udrøres med lunkent vand.
Æg, salt, sukker og grahamsmel tilsættes lidt efter lidt.
Det bløde smør skæres i små klumper og slås ind i dejen, til den er glat og blank.
Hvedemelet tilsættes, så meget som dejen kan tage, og dejen æltes igennem på bordet.
Dejen sættes til hævning 30 min dækket med et fugtigt klæde.
Dejen æltes atter igennem og formes til 12 boller.
De lægges på bageplade med bagepapir og efterhæver 15 min.
Pensles med sammenpisket æg og bages midt i ovnen ved 225°C i 10-12 min.
Afkøler på bagerist.

 
GROFT GRAHAMSBRØD:
40 g gær
2 dl lunkent vand
1 dl kærnemælk
1½ tsk salt
1 tsk sukker
2 spsk olie
125 g grahamsmel
125 g fuldkornsmel
ca. 225 g hvedemel.

 
Udrør gæren med lunkent vand.
Tilsæt de øvrige ingredienser og form brødet som grahamsbrød.
Lad dejen hæve 45 min.
Ælt den igennem og form den til et rundt brød, som efterhæver 10-15 min.
Snittes, pensles med smeltet smør og bages på nederste ribbe ved 200°C i ca. 50 min.

 


 

Opdateret: 18/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙