Tid: 15 min. I alt 3 timer 15 min.
FRANSKBRØD MED VAND
15 g gær
3 dl lunkent vand
2 spsk olie
1-1½ tsk salt
ca. 500 g (8-8½ dl) mel
PENSLING: Sammenpisket æg.
PYNT: Birkes.
Udrør gæren med lunkent vand. Tilsæt olie, salt og noget af
melet.
Slå dejen godt sammen i fadet.
Tag den ud på bordet og ælt den med så meget mel som dejen
kan tage.
Læg dejen i skålen, drys lidt mel over, og dæk den med et
fugtigt klæde og
sæt den til hævning ca. 2 timer til dobbelt størrelse.
Slå dejen ned og ælt den godt igennem.
Form den til brød, og læg det på plade med bagepapir.
Lad brødet efterhæve 30 min.
Tænd ovnen og indstil den på 200-225°C.
Snit brødet med skrå snit, pensl med sammenpisket æg og drys
med birkes.
Bag brødet på nederste ribbe i ovnen ved 200-225°C i 30-40 min.
Afkøl på bagerist.
VARIATIONER:
FRANSKBRØD MED MÆLK:
25 g gær
½ dl lunkent vand
50 g smør
2½ dl mælk
1 tsk salt
500 g (8-8½ dl) hvedemel.
Gæren udrøres med lunkent vand.
Smørret smeltes og blandes med den kolde mælk.
Blandingen hældes over gæren, når den er lillefingervarm.
Salt og mel tilsættes, og dejen æltes godt igennem, til den
er glat og blank.
Dejen sættes til hævning 45 min.
Slås igennem og æltes. Formes til brød, som lægges på plade
med bagepapir.
Efterhæver til dobbelt størrelse, ca. 30 min.
Snittes, pensles med sammenpisket æg og drysses med birkes.
Bages på nederste ribbe i ovnen ved 225°C i 30-40 min.
HURTIGT FRANSKBRØD:
Tillaves som franskbrød med mælk, men tilsættes 50 g gær i
stedet for 25 g og ½ dl mælk mere.
Dejen skal være mere blød end til franskbrød
med mælk, da det bages i en smurt form.
Dejen skal ikke forhæve, men lægges straks i en smurt form
(1¼ l), og
dækkes med et fugtigt klæde.
Hæver 20-30 min til dobbelt størrelse.
Snittes med skrå snit og pensles med sammenpisket æg.
Bages på nederste ribbe i ovnen ved 225°C i 30-35 min.
De sidste 5-10 min ude af formen. Afkøles på bagerist.
TIPS:
På billedet ses franskbrød med vand samt hurtig franskbrød.
De to franskbrød, som er bagt på plade, kan også bages i form, men der
tilsættes ca. ½ dl væske mere, fordi dejen skal være mere blød, når den bages i
form.
Opdateret: 18/09/2025