Tid: 20 min. I alt 7 time 40 min.
FLUTES:
5 g gær
3 dl lunkent vand
1½ tsk salt
450-500 g (7½-8½ dl) hvedemel
PENSLING: Sammenpisket æg, vand.
Udrør gæren med lunkent vand. Tilsæt salt og melet lidt
efter lidt.
Slå dejen godt sammen og tag den ud på bordet.
Ælt den igennem med så meget mel, som dejen kan tage.
Den skal være glat og smidig og endelig ikke for fast.
Læg dejen tilbage i skålen, dæk med et fugtigt klæde og
sæt den til hævning 5-6 timer ved ca. 20°C.
Slå dejen ned og ælt den igennem.
Del den i tre portioner og tril hver portion til en flute i
bagepladens længde.
Læg flutene på plade med bagepapir, dæk dem med klæde og
lad
dem efterhæve ca. 1 time.
Tænd ovnen og indstil den på 230-240°C.
Snit flutene med en meget skarp kniv i 15 cm snit på langs.
Lad det nye snit gå parallelt med det forrige 2 cm og med
½-1 cm afstand.
Pensl flutene med sammenpisket æg.
Bag dem midt i ovnen ved 230-240°C i 15-20 min.
Efter 5 og 8 min bagning pensles de med vand. Så bliver
skorpen mere sprød.
Afkøl på bagerist. Spises helst lune.
VARIATIONER
HURTIG FLUTE:
(1 stk.)
10 g gær
1 dl lunkent vand
½ tsk salt
125-150 g (2-2½ dl) hvedemel.
Dejen tillaves som flute med langtidshævning.
Rulles straks ud til 1 flute, som hæver på plade 15-20 min.
Snittes og pensles med sammenpisket æg.
Bages midt i ovnen ved 225°C i 12-18 min.
Pensles med vand 2 gange under bagningen.
KRYDDERURTEFLUTE:
Dejen til flutes med langtidshævning kan tilsættes 2 spsk
tørret dild eller
2-3 fed knust hvidløg, afhængigt af hvad de skal spises til. 1/3
mængde i »hurtig flute«.
GROVE FLUTES:
25 g gær
2½ dl vand
1 dl fuldkornsmel
1 tsk salt
250 g (ca. 4 dl) hvedemel.
Dejen tillaves som til flutes. Den sættes til hævning 1
time.
Formes til 2-3 flutes. Efterhæver 20 min.
Snittes og pensles med sammenpisket æg.
Bages ved 225°C i 15-20 min. Pensles 2 gange under bagningen
med vand.
Opdateret: 18/09/2025