Chiligryde
#
2 dl hele hvedekorn
225 g hvide el. røde bønner
salt
2-3 løg (ca. 200 g)
2 spsk olie
2 grønne peberfrugter
4-6 tomater, 250 g (evt. fra dåse)
2-3 tsk chili con carne-krydderi
1 lille ds tomatpuré, 70 g
2 fed hakket hvidløg
ca. 3 dl bouillon
salt, friskkværnet peber
TILBEHØR: Avocadosalat, majsbrød.
*
Udblød hele hvedekorn og bønner i koldt vand i 12 timer i
hver sin skål.
Kog begge dele i hver sin gryde i iblødsætningsvandet tilsat
lidt frisk vand.
Kog hvedekorn og hvide bønner ca. 1 time. Røde bønner ca. ¾
time.
(Læs mere om bønner under TIPS).
Tilsæt salt 10 min før bønnerne er møre. Hæld begge dele til
afdrypning i en sigte.
Hak løgene meget groft. Svits dem i olie, til de er klare.
Tilsæt peberfrugt skåret i brede strimler, tomater skåret i
både,
chilikrydderi, hvidløg og bouillon.
Kog retten 10 min. Tilsæt hvede og bønner og kog retten
igennem.
Smag den til med salt, peber og evt. mere chili.
SERVERING:
Server retten i en varm skål og byd Avocadosalat og Majsbrød
til
(hvedebrød kan dog også bruges).
Avocadosalat
2 avocado
1 rød peberfrugt
3-4 forårsløg eller hakket rødløg
Grundmarinade (se herunder).
*
Skær de pillede, flækkede avocados i skiver. Peberfrugt i
ringe.
Snit forårsløg fint. Anret det på et fad og hæld lidt
grundmarinade over.
Grundmarinade
#
4 dl olie
1-1½ dl rødvinseddike
1-3 tsk lys dijonsennep
1-2 fed knust hvidløg
salt, friskkværnet peber.
*
Pisk alle ingredienser sammen.
Hæld marinaden på en flaske og luk den.
Majsbrød
#
250 g hvedemel
4 tsk bagepulver
1 tsk salt
275 g groft majsmel (ikke Maizena)
2 æg
2½ dl mælk
75 g smeltet smør
majsmel.
*
Bland sigtet mel, bagepulver, salt og 275 g majsmel.
Pisk æggene sammen og rør dem i melet sammen med mælken.
Tilsæt smeltet afsvalet smør.
Hæld dejen i en velsmurt bradepande/ovnfast fad, ca. 20x30
cm.
Drys majsmel over.
Bag brødet på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 30 min.
Skær brødet i firkanter med en skarp kniv, mens det endnu er
meget varmt.
Server firkanterne lune og nybagte til chiligryde eller til
andre retter og salater.
Bønnegryde fra El Salvador
#
500 g tørre bønner, gerne flere forskellige slags
3 hakkede løg
2 fed hakket hvidløg
2 tsk timianblade
1 spsk friskhakket sar (1 tsk tørret)
2 spsk friskhakket løvstikke (1 tsk tørret)
2 tsk bouillonpulver
3 gulerødder skåret i skiver
3 porrer skåret i skiver.
*
Udblød bønner i koldt vand i 12 timer.
Hæld vandet fra og kog dem i frisk vand tilsat løg, hvidløg
og
hakkede krydderurter i 1 time.
Tilsæt grønsager og salt ca. 10 min før bønnerne er møre.
Hæld overskydende vand fra.
Server bønnerne med majsbrød og moset avocado rørt op med
salt, peber og citronsaft eller som tilbehør til flæsk og
svinekød,
som evt. også kan koges sammen med bønnerne.
Linsegryde
#
500 g linser
2-3 store hakkede løg
2 spsk olie
2-3 fed hvidløg
750 g friske tomater eller tilsvarende mængde fra dåse
2 kviste timian
2 laurbærblade
salt og peber
2-3 grønne peberfrugter
Meget hakket persille.
*
Udblød linserne i ½ time. Kog dem ½ time i
iblødsætningsvandet, til de er møre.
Tilsæt salt ved slutningen af kogetiden.
Svits de hakkede løg i olie til de bliver klare.
Tilsæt hakket hvidløg, tomater i kvarte, timian,
laurbærblade, salt og peber.
Kog retten under låg i ca. 20 min.
Tilsæt peberfrugterne skåret i terninger samt de
velafdryppede linser.
Kog retten uden låg i ca. 10 min. Fjern timiankviste og
laurbærblade.
Smag til med salt og peber. Drys meget hakket persille over
ved serveringen.
Spises med smilende æg, salat og evt. groft brød, eller som
tilbehør til kødretter,
eller blot med ristet bacon over.
TIPS
100 g af hver slags bønner svarer til 300 g kogte.
Udblød bønnerne 12 timer hver for sig i koldt vand.
Kog dem i iblødsætningsvandet tilsat lidt mere vand i ca. 1
time for de hvide bønner,
ca. 45 min. for de røde. Tilsæt salt de sidste 10 min. af
kogetiden.
Desuden kan man blande flere slags bønner sammen, fx brune,
sorte,
sortøjede bønner eller kikærter.
Bruger man ofte tørrede bælgfrugter til retter og salater,
kan det betale sig
at lave en stor portion og fryse ned i portionspakninger.
Grundmarinade kan bruges i stedet for tomatmarinade.
Det smager også godt at blande masser af hakket persille
eller
andre krydderurter i en bønnesalat.
Opdateret: 18/10/2025