Ungarsk kartoffelbrød
(Bagest i billedet).
25 g gær
2 dl lunkent vand
100 g rugmel
300 g kogte, purerede, lunkne kartofler
2 tsk salt
350-400 g hvedemel.
*
Udrør gæren i lunkent vand.
Tilsæt rugmel, salt, purerede kartofler og hvedemel; så
meget dejen kan tage.
Tildæk dejen og lad den hæve til dobbelt størrelse.
Ælt dejen igennem. Form den til et rundt brød.
Efterhæver tildækket til dobbelt størrelse. Snit brødet i
tern med en skarp kniv.
Pensles med ymer eller andet surmælksprodukt.
Bages på nederste ribbe i ovnen ved 200°C i 35-40 min.
TIPS
Dejen kan tilsættes 1 finthakket løg, 2 fed knust hvidløg og
½ dl fintklippet purløg -
så er det et løgbrød.
Dejen kan også blot tilsættes finthakkede krydderurter, en
eller flere slags -
alt efter behag - og som passer til det, brødet skal
serveres til.
Squashbrød/-flute
(Flute forrest i billedet til højre).
#
50 g gær
5 dl lunkent vand
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
2 dl grov valsede havregryn
400 g skrællede udkernede squash/courgetter
1-2 tsk salt
2 spsk olie
750-850 g mel.
*
Gæren udrøres med lunkent vand. Tilsættes frø, kerner og
gryn.
Store squash skrælles, udkernes og rives.
Små squash/courgetter skal blot rives fint.
Lægges i en sigte, blandes med salt og afdrypper i 10 min.
Resten af væden knuges af med hænderne og
den revne squash tilsættes dejen sammen med olie og melet,
lidt efter lidt.
Dejen hæver tildækket til dobbelt størrelse.
Æltes igennem og formes til 2 aflange brød eller 1 brød og
4-5 flutes i bagepladens bredde.
Flute efterhæver til dobbelt størrelse.
Ridses, pensles med æggehvide og drysses med sesamfrø.
Bages midt i ovnen ved 225°C i 15-20 min.
Brødet efterhæver, ridses og pensles med smeltet smør.
Bages på nederste ribbe i ovnen ved 200°C i ca. 40 min.
Nøddebrød med æbler
(Forrest til venstre i billedet).
#
25 g gær
1½ dl lunkent vand
25 g smeltet smør
1 dl kefir
1 stort groftrevet æble med skræl
200-250 g grofthakkede hasselnøddekerner
120 g (2 dl) grahamsmel
1 tsk salt
300-350 g hvedemel.
*
Gæren udrøres med lunkent vand. Smeltet smør og kefir
blandes.
Mærk om blandingen er lillefingervarm, inden den hældes over
gæren.
Riv æblet i, hvorefter grofthakkede nøddekerner, grahamsmel,
salt og
hvedemel tilsættes.
Dejen hæver tildækket til dobbelt størrelse.
Æltes igennem. Trilles til en pølse, som foldes på midten og
snos sammen.
Efterhæver til dobbelt størrelse på plade med bagepapir.
Pensles med kefir og drysses med hakkede nødder eller
grahamsmel.
Bages på nederste ribbe ved 200°C i 30-40 min.
Gulerodsbrød
(Bagest til højre i billedet).
#
25 g gær
3 dl lunkent vand
25 g smeltet smør
1 dl kefir/A38
3 dl rugmel
200 g fintrevne gulerødder
4 dl sigtemel
2 tsk salt
6-7 dl hvedemel (ca. 400 g).
*
Gæren ud røres med lunkent vand. Smørret smeltes og blandes
med kefir.
Mærk om blandingen er lillefingervarm, inden den hældes over
gæren.
De øvrige ingredienser tilsættes. Dejen hæver tildækket til
dobbelt størrelse.
Æltes igennem og formes til et brød, som lægges i en
velsmurt form på ca. 2 liter.
Efterhæver. Pensles med kefir og drysses med timian eller
rugmel.
Bages på nederste ribbe i ovnen ved 200°C i ca. 45 min.
Tag brødet ud af formen ca. 10 min før det er færdigbagt.
Læg det på siden og bag det så færdigt.
Opdateret: 18/10/2025