Boller

Boller 

 
Tid: 15 min. I alt 1 time 30 min. 24-30 stk

 
BOLLER:
50 g gær
½ dl lunkent vand
125 g smør
1½ dl koldt vand
2 æg
1½ tsk salt
evt. 1-2 tsk sukker
ca. 500 g (8-9 dl) hvedemel

 
PENSLING: Sammenpisket æg.

 
Udrør gæren med lunkent vand.
Smelt smørret, lad det afsvale lidt og bland med koldt vand.
Hæld blandingen over gæren, når den er lillefingervarm.
Tilsæt æg, salt, sukker og melet lidt efter lidt.
Slå dejen godt sammen, og ælt den igennem på bordet med så meget mel, som den kan tage.
Læg dejen i en skål, dæk med fugtigt klæde, og
sæt den til hævning til dobbelt størrelse, 30-45 min.
Slå dejen ned og ælt den igennem. Del dejen til to kugler.
Tril hver kugle til en tyk pølse efter 2 min hvil.
Skær pølsen ud i 12-15 stk og tril hvert stykke til en bolle.
Læg bollerne på plader beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve 15 min.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Pensl med sammenpisket æg og bag bollerne midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 min.
Afkøl bollerne på bagerist.

 
VARIATIONER

 
Boller

 
KOMMENSKRINGLER
Der anvendes samme dej som til boller. Dejen tilsættes 1-2 spsk kommen.
Dejen skæres ud i lidt større stykker end til boller.
Hvert stykke trilles til en tynd pølse som formes til kringle på plade beklædt med bagepapir.
Kringlerne efterhæver 15-20 min.
Pensles med æg og drysses eventuelt med kommen.
Bages midt i ovnen ved 200°C i 10-15 min. Flækkes og spises med smør.

 
Boller


BRUNSVIGER
30 g gær
½ dl lunkent vand
65 g smør
1½ dl fløde
1 æg
1 spsk sukker
¾ tsk salt
1 tsk kardemomme
400 g (6¾-7 dl) hvedemel.

 
Fyld:
125 g smør
150 g lyst puddersukker
1 spsk sirup.

 
Pynt: 75 g puddersukker
1 dl korender.

 
Dejen tillaves som til boller og sættes til hævning 30 min.
Imens koges fyldet sammen af de nævnte ingredienser.
Dejen slås ned, æltes igennem og udrulles på et meldrysset bord og
lægges i en velsmurt, ikke for stor bradepande eller stort ildfast fad.
Der prikkes mange huller med fingrene, halvt ned i dejen, og
fyldet fordeles i et jævnt lag over dejen, knapt ud til kanten.
Lys farin og korender drysses over kagen.
Den efterhæver 15 min.
Bages midt i ovnen ved 220°C i ca. 15-18 min.
Når kagen er lidt afkølet, skæres kagen ud i stykker. Spises lune.

 


 

Opdateret: 18/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙