Hvidkål ·Rødkål Spidskål· Savoykål

Hvidkål ·Rødkål  Spidskål· Savoykål

 

Vegetariske kåldolmer

Karrykål

Rødvinskogt rødkål

Gammeldags dansk rødkål

Stuvet kål

 

 

Vegetariske kåldolmer

(Forrest i billedet). 4 pers.

#

1 savoykål eller hvidkål, ca. 1½ kg

1½ dl naturris kogt efter brugsanvisningen

1 stor peberfrugt

250 g champignon

1 spsk olie

1 hakket løg

1 tsk karry

salt, peber

ca. 2 dl grønsagsjuice.

 

*

Skær rodskiven af kålen og tag forsigtigt 8 store blade af.

Kog dem i saltet vand, til de falder sammen og er bøjelige.

Tag dem op og lad dem dryppe af. Snit resten af kålen fint.

Læg den i et oliesmurt ovnfast fad.

Kog risene som angivet på pakkens brugsanvisning.

Skær peberfrugten i små terninger. Skær champignonerne i skiver. Hak løget.

Svits det gyldent i olie. Tilsæt karry og lad det svitse med inden champignon og

peberfrugt tilsættes og svitses 2-3 min.

Bland grønsager og ris. Smag blandingen til med salt og peber.

Læg 2-3 skefulde midt på hvert kålblad.

Fold siderne ind og rul derefter bladet sammen.

Læg dolmerne på sammenføjningen oven på den snittede kål i fadet.

Hæld grønsagsjuice ved. Er der for meget fyld, blandes det med kålen.

Dæk fadet med folie. Sæt det på risten midt i ovnen ved 175°C i 45-60 min.

 

SERVERING:

Server retten i fadet og byd groft brød til.

Kan serveres som tilbehør til svinekød, eller ristet bacon/flæsk kan serveres til.

 

Karrykål

(bagest i billedet)

#

2 finthakkede løg

1 spsk olie

1-1½ tsk karry

1 kg fintsnittet hvidkål

½ kg ituskårne tomater (evt. fra dåse)

ca. 1 dl vand

salt, peber.

 

*

Svits de hakkede løg gyldne og klare. Tilsæt karry og lad det svitse lidt med.

Tilsæt kålen og svits den med 2-3 min, inden tomater skåret i både, vand og

krydderier tilsættes. Damp kålen ved svag varme under låg i ½-¾ time.

Serveres som tilbehør til frikadeller, medister og stegt svinekød.

 

Rødvinskogt rødkål

1 stort rødkål, 1½-2 kg

4 madæbler

1 mellemstort løg

2 laurbærblade (kan udelades)

salt, friskkværnet peber

2-3 dl rødvin.

 

*

Snit kålen fint. Skræl æblerne og skær dem i tynde både, Hak løget.

Bland alle ingredienserne i en gryde og kog rødkålen ved svag varme

under låg i ca. 1½ time. Pas på, at kålen ikke brænder på.

Spæd evt. med mere rødvin eller vand.

 

Gammeldags dansk rødkål

#

1 rødkålshoved 1½-2 kg

1½-2 dl ribssaft

evt. ½-1 dl solbærsaft

½-1 dl eddike

1-2 madæbler

salt, friskkværnet peber

evt. 1-2 spsk fedt eller smør.

*

Snit kålen fint. Skær det skrællede æble i tynde både og derefter i terninger.

Læg kål og æbler i en gryde og tilsæt de øvrige ingredienser undtagen fedt.

Kog kålen ca. 1½ time ved svag varme under låg.

Fjern låget de sidste 10 min, så noget af væden kan fordampe.

Tilsæt smør eller fedt fra flæskesteg, and eller gås.

Det gør kålen blank og rund i smagen.

 

Stuvet kål

#

1 kg hvid-, spids-eller savoykål

2½ dl vand

2 tsk salt

5 spsk mel

5 dl mælk

evt. 30 g smør

salt, friskkværnet peber

evt. friskrevet muskatnød.

 

*

Snit kålen fint. Kog hvidkål 12-15 min. Spidskål 5 min. Savoykål 6-8 min.

Ryst mælk og mel til en jævning og hæld den i kålen under omrøring.

Tilsæt smør. Kog stuvningen 5 min uden låg.

Smag til med salt, peber og evt. reven muskatnød.

Drys evt. hakket persille over eller server det til kålen.

Udskift evt. den ene dl mælk med fløde.

 

TIPS

Karrykål, Rødvinskogt rødkål og Gammeldags dansk rødkål er

alle særdeles velegnet til frysning.

 


 

Opdateret: 19/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙