Krydderurter og salater - marinader og dressings

Krydderurter og salater - marinader og dressings 

 
PALETSALAT
1 iceberg-salathoved
10 minitomater eller 4 tomater
evt. 2-3 gule tomater eller
gul peberfrugt eller majskerner,
1 håndfuld hjulkroneblomster
1 spsk hakket basilikum
1 spsk hakket estragon.

 
Grundmarinade:
4-5 spsk olie
1-1½ spsk rødvinseddike
salt, peber
1 finthakket skalotteløg eller 2 tsk purløg.

 
Skær det skyllede salathoved i kvarte og snit det derefter fint.
Anret det i en skål og læg hele minitomater eller tomatbåde, peberstrimler eller
løse majskerner samt hjulkroneblomster og hakket kryddergrønt over.
Pisk marinaden over og hæld den over salaten i serveringsøjeblikket.

 
VARIATION.
Salaten kan varieres med andre krydderurter såsom dild, fennikel, merian,
citronmelisse, salvie, mynte, brøndkarse osv.
Salaten kan også tilsættes andre grønsager.

 
SOMMERENS BROGEDE SALATSKÅL
1-2 salathoveder
2-3 tomater
10 nye kartofler
¼ blomkålshoved
10-15 radiser
1-2 dl friskbælgede ærter.

 
Marinade/slankemarinade:
1-1½ dl tomatjuice
evt. 1 spsk olie (kan udelades)
salt peber
1 spsk hakket persille
1 spsk fintklippet purløg
evt. 1 spsk kørvel eller karse.

 
Gør salaten i stand. Riv almindelige hovedsalatblade i mindre stykker,
snit iceberg- og wondersalat. Skær tomater i både.
Del blomkål i små buketter. Skær kartofler og radiser i skiver.
Bland alle grønsager i en skål.
Pisk alle ingredienserne sammen til marinaden og smag den godt krydret til.
Hæld marinaden over salaten ved serveringen og bland salaten ved bordet.

 
VARIATION.
Salaten kan blandes med grundmarinade og krydderurterne kan varieres.
Grønsagerne kan også varieres efter årstiden med gulerødder, courgetter,
agurk, porre, kogte, syltede rødbeder, majs, kogte bønner, rå eller kogte asparges.
Om vinteren kan salaten laves på basis af fintsnittet hvidkål eller kinakål.

 
AGURKESALAT MED PEBERFRUGT OG MYNTE
1 salatagurk
salt
2 spsk vineddike
1 stor peberfrugt
1 skalotteløg.

 
YOGHURTDRESSING:
2 dl yoghurt naturel
1-2 tsk vineddike
salt, hvid peber
ca. 2 spsk finthakket mynte.

 
Skær agurker i 5 cm tykke stykker.
Halver hvert stykke, skrab kernerne ud og skær stykkerne i tynde stave.
Læg alt i en skål. Drys lidt salt over og dryp med vineddike.
Lad agurken trække 15 min.
Skær peberfrugten i tynde strimler. Hak løget meget fint.
Hæld agurkestykkerne til afdrypning i en sigte.
Rør dressingen sammen af nævnte ingredienser.
Bland alle 3 grønsager i dressingen. Sæt salaten koldt indtil serveringen.

 
Passer til lam, røget kød, fisk, farsretter samt lever.
I stedet for mynte kan dressingen smages til med den krydderurt,
der passer til den ret, salaten skal serveres til.
Salaten kan også iblandes ærter, små blomkålsbuketter og
evt. pyntes med tomatbåde.

 
UNGARSK TOMATSALAT
300 g tomater
2 skalotteløg
1-2 peberfrugter
2-3 hårdkogte æg.

 
UNGARSK DRESSING
3-4 spsk mayonnaise
ca. 1 dl creme fraiche eller ymer
1 spsk hakket dild
1 spsk hakket persille
1 spsk meget finthakket løg
1 tsk lys dijonsennep
salt, peber
citronsaft efter smag.

 
Skær tomaterne i både. Hak løgene meget fint.
Skær peberfrugt i fine strimler.
Bland alt i en skål og drys med lidt salt og peber.
Skær æggene i kvarte og læg dem langs kanten af skålen.
Pisk dressingen sammen af nævnte ingredienser.
Hæld den over salaten, som ikke blandes.
Serveres som forret eller frokostret eller som tilbehør.

 
VARIATION.
Almindelig tomatsalat, som består af tomater, evt. flåede, skåret i skiver og
overhældt med grundmarinade smagt til med lidt lys dijonsennep og
evt. knust hvidløg.
Kan drysses med forskellige krydderurter i stedet for de anvendte i denne salat,
nemlig purløg og finthakket løg.
Estragon, basilikum, merian, mynte, brøndkarse, oregano, dild, fennikel og
anis er alle meget velegnede.
Det ser smukt ud at pynte salaten med anisblomster eller hjulkroneblomster.

 


 

Opdateret: 19/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙