Tid: 40 min. I alt: 1 time. 6 portioner
# Ingredienser:
3 kg friske muslinger
50 g smør
1 stort finhakket løg
1 gulerod skåret i små terninger
1 skive selleri skåret i terninger
½ dl hakket persille
1 stor kvist timian
2-3 kviste estragon eller 1 tsk tørret
1 laurbærblad
1-2 fed hvidløg
salt, friskkværnet peber
saft af 1 citron
3 dl tør hvidvin
¾ l fiskebouillon
2 dl piskefløde
TILBEHØR: Flute.
* Tilberedning:
Gør muslingerne i stand. Se Tips.
Smelt smørret i en stor gryde, der kan rumme alle
muslingerne, og
tilsæt de hakkede løg. Damp til løgene er klare uden at tage
farve.
Tilsæt urterne og svits dem et par minutter sammen med
løgene.
Tilsæt resten, dog undtagen piskefløde. Kog suppen 10 min
under låg.
Tilsæt de istandgjorte muslinger og læg låg på gryden.
Damp muslingerne 5 min under kraftig varme. Ryst gryden af
og til.
Tag muslingerne op i en stor serveringsskål med en hulske og
se efter, om alle har åbnet sig. Eilers må de straks
kasseres.
Fjern timian og laurbærblad. Tilsæt suppen piskefløde.
Kog den igennem og smag til med salt og peber.
Hæld den varme suppe over muslingerne.
SERVERING
Øs suppen op ved bordet. Byd lun flute til. Sæt en skål på
bordet til skaller.
TIPS
Rengøring af muslinger: Skyl først muslingerne i flere hold
koldt vand.
Skrub hver musling med en stiv børste under rindende vand.
Åbne muslinger, der ikke lukker sig ved et slag mod
bordkanten, skal straks kasseres.
Ligeledes særligt »tunge muslinger«. De kan være fyldt med
mudder.
Muslinger, der ikke åbner sig under kogningen, skal også
straks kasseres.
VARIATION
Kammuslingesuppe
# Ingredienser:
1 liter fiskebouillon
4 dl tør hvidvin
300 g friske eller frosne kammuslinger (scallops) uden skal
2 dl piskefløde
½ gulerod
1 lille porre
1 stængel bladselleri
evt. ½-1 g safran
salt, peber.
* Tilberedning:
Bouillon og hvidvin indkoges, til der er ca. 1 liter.
Fløden tilsættes, og suppen indkoger ca. 10 min.
Optøede kammuslinger skæres i 3-4 stykker (små kammuslinger
forbliver hele) og
pocheres 3-4 min i suppen. Tages op med hulske og lægges i
en meget varm terrin/skål.
Den halve gulerod skæres i forvejen i meget tynde strimler,
evt. på food processor,
porren snittes i meget tynde skiver og ligeledes
bladselleri.
Grønsagerne koger 2 min på suppen, som smages til med evt.
safran, salt og peber.
Hældes spilkogende over muslingerne. Serveres omgående med
kuvertbrød.
I stedet for kammuslinger kan bruges blåmuslinger, evt. fra
dåse (naturel).
De velafdryppede muslinger lægges i den varme terrin, inden
suppen hældes over.
Opdateret: 03/11/2025