Tid: 45 min. I alt: 2 time. 8-10 portioner
# Ingredienser
100 g hvide bønner
200 g røget stribet flæsk
2 fed hvidløg
2 porrer
1 spsk olie
3 flåede tomater
200 g haricots verts
3-4 stilke bladselleri eller
1 tyk skive rodselleri
200 g grønne asparges eller
2 zucchini (courgetter) - kan udelades
1-2 skrællede kartofler
2½ liter tynd suppe/bouillon
2 dl suppenudler
250 g fine ærter
Krydderblanding
1 spsk hakket basilikum (1 tsk tørret)
1 spsk hakket persille
1 spsk snittet purløg
evt. 1 spsk hakket kørvel.
TILBEHØR:
Hakket persille, reven ost, grov flute.
* Tilberedning
Sæt bønnerne i blød i koldt vand dagen før.
Kog bønnerne i iblødsætningsvandet sammen med flæsket.
Hæld så meget suppe over, at alt er dækket.
Tilsæt 1 fed hvidløg. Kog bønner og kød til begge dele er
mørt ca. 1-1½ time.
I en anden gryde svitses finsnittet porre i olie, uden at de
bruner.
Skær flåede tomater i kvarte, tryk kernerne ud.
Snit bladselleri fint eller rodselleri i små tern.
Skær asparges i 4 cm's stykker eller zucchini samt kartofler
i terninger.
Er bønnerne meget lange, brækkes de en gang igennem.
Tilsæt alle grønsagerne sammen med suppe, knust hvidløg og
hakkede krydderurter.
Kog suppen 10 min. Tag flæsket op af bønnegryden og
hæld bønnerne - med vandet - i suppen sammen med suppenudler,
og
kog suppen endnu 5-6 min.
Skær flæsket i små terninger og tilsæt ærter og flæsk.
Kog suppen endnu 2 min. Smag til med salt.
SERVERING:
Drys suppen med hakket persille ved serveringen og
byd reven ost og grov flute eller bondebrød.
Grov flute:
#
3 spsk knækkede, skårne hvedekerner
1 dl vand
25 g gær
1½ dl lunkent vand
1 dl grahamsmel
1 tsk salt
200 g hvedemel.
*
Giv hvedekernerne et opkog og lad dem afkøle helt i vandet.
Tilsæt grahamsmelet, når vandet er lunkent. Rør gæren ud med
lunkent vand.
Tilsæt kerner/grahams blanding, salt og hvedemel og ælt
dejen til den er glat og blank.
Sæt den lunt til hævning, ca. 1 time.
Ælt dejen igennem, del den i to kugler.
Rul hver kugle til 2 tynde pølser, som snos sammen.
Læg brødene på plade beklædt med bagepapir, og
lad dem efterhæve til dobbelt størrelse, ca. 30 min.
Pensl dem med æg og drys med fuldkornsmel.
Bag dem midt i ovnen ved 225°C i 15-20 min.
Pensl efter 5-8 min bagning med vand.
Hurtig natmadsuppe
#
Svits 250 g hakket oksekød i 1 spsk olie til kødet har delt
sig.
Tilsæt 1 ds flåede tomater (½ kg ds - hakket lidt i dåsen)
med væde,
2 ds løgsuppe, samt det vand, som er angivet på
løgsuppedåsen og
½ tsk oregano eller merian.
Smag suppen til med salt og peber og kog den 10 min.
Drys kryddergrønt over ved serveringen, og server den med
grov flute.
Opdateret: 17/10/2025