
Tid: 20 min. I alt: 40 min. 4 portioner
# Ingredienser
¾-1 kg finsnittede grønsager fx porrer, gulerødder, selleri
40 g smør
ca. ¾ tsk salt
1½-2 dl vand
Pynt:
hakket persille
* Tilberedning
Rens grønsagerne. Snit selleri og gulerødder fint. Skær
porrerne i tynde skiver.
Smelt fedtstoffet i en tykbundet gryde. Tilsæt selleri og
gulerødder, kogende vand og salt.
Læg låg på gryden. Damp grønsagerne ved svag varme ca. 10
min.
Tilsæt porreskiverne. Damp grønsagerne til de er møre, ca.
5-10 min.
SERVERING:
Anret grønsagerne med væden ved. Drys hakket persille over.
Smørdampede grønsager serveres som tilbehør til kød, fisk og
fjerkræ.
VARIATION:
TOMATDAMPEDE GRØNSAGER:
1 ds henkogte tomater, (½ kg ds)
1 finhakket løg
½ kg findelte grønsager, fx blomkål, porrer
1 tsk salt, friskkværnet peber
hakket persille.
Skær tomaterne i mindre stykker, og hæld dem i en tykbundet
gryde sammen med hakket løg og findelte grønsager.
Tilsæt salt og peber, og læg låg på gryden.
Damp grønsagerne møre ved svag varme, ca. 10-15 min.
Drys hakket persille over ved anretningen.
Bønner, peberfrugt, bladselleri, courgetter (squash) og små
løg egner sig også til tomatdampning.
TIPS:
De allerfleste grønsager egner sig til smørdampning.
Man kan nøjes med kun at dampe en slags eller blande to
eller flere sammen.
De smørdampede grønsager serveres med væden.
Retter, der serveres med smørdampede grønsager, kræver meget
lidt eller slet ingen sovs.
Når man smørdamper flere slags grønsager på en gang, skal
man tage hensyn til de enkelte grønsagers kogetid, og lægge dem i gryden
efterhånden.
De mest velegnede grønsager til smørdampning er, foruden de
nævnte, rosenkål, bønner, ærter, blomkål, persillerod, majroer, løg og majskerner.
I sommertiden kan helt små, nyopgravede kartofler tilsættes grønsagerne.
Opdateret: 14/09/2025