Råstegte kartofler - 4 variationer

Råstegte kartofler - 4 variationer 

 
Tid: 30 min. I alt: 1 time. 4-6 portioner. Ens for alle fire retter.

 
ALMINDELIGE RÅSTEGTE KARTOFLER

 
# Ingredienser
1 kg store skrællekartofler
ca. 6 spsk olie
salt, friskkværnet peber

 
* Tilberedning
Skræl kartoflerne og skær dem i stave eller 3 mm skiver. Tør kartoflerne i et viskestykke.
Varm olien på en tykbundet pande. Læg kartoflerne· på panden.
Brun dem ved kraftig varme 2 min. Vend hele tiden kartoflerne.
Dæmp varmen og drys krydderier over. Videresteg kartoflerne 15-20 min, indtil de er møre.
Vend dem ofte.
Skru op for varmen mod slutningen af stegetiden, så kartoflerne bliver gyldne og sprøde.

 
SERVERING:
Virker kartoflerne fedtede, kan de lægges et øjeblik på fedtsugende papir inden anretningen. 

Kan evt. drysses med hakket persille.
Kartoflerne kan også under ristningen drysses med forskellige tørrede krydder­urter eller krydderier. 

Fx rosmarin til lam, timian til svinekød, salvie til fjerkræ, enebær til vildt, paprika og revet skalotte­løg til kalvekød osv. Provencekrydderi pas­ser også til kartoflerne og går til mange retter.

 
RÅSTEGTE SCHWEIZER­KARTOFLER

 
# Ingredienser
750 g kartofler
3 spsk revet løg
ca. 1 tsk salt
friskkværnet peber
3-4 spsk olie

 
* Tilberedning
Skræl kartoflerne og løg. Riv begge dele på den grove side af råkostjernet.
Læg de revne kartofler på et viskestykke og tryk væden af.
Varm olien på en tykbundet pande. Bred kartoffel/løgblandingen ud over panden.
Drys salt og peber over. Dæmp varmen efter 1 minut. Dæk panden med et låg.
Steg kartoflerne ca. 10 min. Løsn kartoffelkagen med en paletkniv. Vend den på panden.
Tilsæt evt lidt mere olie. Videresteg kartoflerne på den anden side indtil de er møre og gyldne.

 
SERVERING:
Anret schweizerkartofler på et varmt fad og server dem omgående.

 
VARIATION

 
HASSELBACK KARTOFLER


# Ingredienser
8 mellemstore kartofler
1 spsk olie, salt, peber.


* Tilberedning 
Tænd ovnen og indstil den på 200°C. Skræl, skyl og tør kartoflerne.
Læg dem foran et skærebræt og skær dem i tynde skiver, til kniven rammer brættet.
På den måde skærer man ikke kartoflerne helt igennem. Læg dem i et oliesmurt fad.
Pensl kartoflerne med olie. Drys salt og peber over.
Bag dem i ovnen i ca. 50-60 min.

 
ANNA-KARTOFLER

 
# Ingredienser
750 g kartofler
salt, friskkværnet peber
50-75 g smør

 
* Tilberedning
Skræl kartoflerne. Høvl dem i tynde skiver på en agurkehøvl.
Læg dem på et viskestykke og tryk væden af.
Smelt smørret. Hæld lidt på en ikke for stor tykbundet pande.
Læg kartoffelskiverne tæt, taglagt sammen på panden.
Drys salt og peber over og dryp med lidt smør.
Læg atter kartoffelskiver over, krydderier, smør osv. indtil panden er fuld.
Dæk panden med låg. Steg kartoflerne ved ikke for kraftig varme.
Løsn dem af og til fra bunden med en paletkniv.
Kartoflerne er møre på 20-25 minutter.

 
SERVERING:
Vend kartoflerne ud på serveringsfadet, så den gyldne, sprøde side kommer opad.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙