Tid: 30 min. I alt: 1 time. 4-6 portioner. Ens for alle fire retter.
ALMINDELIGE RÅSTEGTE KARTOFLER
# Ingredienser
1 kg store skrællekartofler
ca. 6 spsk olie
salt, friskkværnet peber
* Tilberedning
Skræl kartoflerne og skær dem i stave eller 3 mm skiver. Tør
kartoflerne i et viskestykke.
Varm olien på en tykbundet pande. Læg kartoflerne· på
panden.
Brun dem ved kraftig varme 2 min. Vend hele tiden
kartoflerne.
Dæmp varmen og drys krydderier over. Videresteg kartoflerne
15-20 min, indtil de er møre.
Vend dem ofte.
Skru op for varmen mod slutningen af stegetiden, så
kartoflerne bliver gyldne og sprøde.
SERVERING:
Virker kartoflerne fedtede, kan de lægges et øjeblik på
fedtsugende papir inden anretningen.
Kan evt. drysses med hakket persille.
Kartoflerne kan også under ristningen drysses med
forskellige tørrede krydderurter eller krydderier.
Fx rosmarin til lam, timian til svinekød, salvie til fjerkræ, enebær til vildt, paprika og revet skalotteløg til kalvekød osv. Provencekrydderi passer også til kartoflerne og går til mange retter.
RÅSTEGTE SCHWEIZERKARTOFLER
# Ingredienser
750 g kartofler
3 spsk revet løg
ca. 1 tsk salt
friskkværnet peber
3-4 spsk olie
* Tilberedning
Skræl kartoflerne og løg. Riv begge dele på den grove side
af råkostjernet.
Læg de revne kartofler på et viskestykke og tryk væden af.
Varm olien på en tykbundet pande. Bred
kartoffel/løgblandingen ud over panden.
Drys salt og peber over. Dæmp varmen efter 1 minut. Dæk
panden med et låg.
Steg kartoflerne ca. 10 min. Løsn kartoffelkagen med en
paletkniv. Vend den på panden.
Tilsæt evt lidt mere olie. Videresteg kartoflerne på den
anden side indtil de er møre og gyldne.
SERVERING:
Anret schweizerkartofler på et varmt fad og server dem
omgående.
VARIATION
HASSELBACK KARTOFLER
# Ingredienser
8 mellemstore kartofler
1 spsk olie, salt, peber.
* Tilberedning
Tænd ovnen og indstil den på 200°C. Skræl, skyl og tør
kartoflerne.
Læg dem foran et skærebræt og skær dem i tynde skiver, til
kniven rammer brættet.
På den måde skærer man ikke kartoflerne helt igennem. Læg
dem i et oliesmurt fad.
Pensl kartoflerne med olie. Drys salt og peber over.
Bag dem i ovnen i ca. 50-60 min.
ANNA-KARTOFLER
# Ingredienser
750 g kartofler
salt, friskkværnet peber
50-75 g smør
* Tilberedning
Skræl kartoflerne. Høvl dem i tynde skiver på en agurkehøvl.
Læg dem på et viskestykke og tryk væden af.
Smelt smørret. Hæld lidt på en ikke for stor tykbundet
pande.
Læg kartoffelskiverne tæt, taglagt sammen på panden.
Drys salt og peber over og dryp med lidt smør.
Læg atter kartoffelskiver over, krydderier, smør osv. indtil
panden er fuld.
Dæk panden med låg. Steg kartoflerne ved ikke for kraftig
varme.
Løsn dem af og til fra bunden med en paletkniv.
Kartoflerne er møre på 20-25 minutter.
SERVERING:
Vend kartoflerne ud på serveringsfadet, så den gyldne,
sprøde side kommer opad.
Opdateret: 14/09/2025