Peberonata

Peberonata

 
Tid: 15 min. I alt: 40 min. 4-6 portioner

 
# Ingredienser
4 peberfrugter, gerne forskellige farver
1 dl finhakket løg
1-2 fed hvidløg
2-3 spsk olie
1 ds henkogte tomater (½ kg ds)
salt, peber

 
* Tilberedning
Skær en skive af peberfrugterne ved stilken.
Skær frøstolene af og skrab kernerne ud. Skær peberfrugterne i ringe.
Hak løg og hvidløg. Damp begge dele klare i olie uden at brune.
Tilsæt peber ringene, og lad dem småsnurre under låg 10 min ved meget svag varme.
Skær henkogte tomater i halve, og læg dem i gryden.
Hæld ikke væden ved. Lad retten koge færdig på 10-15 min ved svag varme under låg.

 
SERVERING:
Peberonata serveres som tilbehør til kød, fisk og fjerkræ.

 
VARIATIONER:

 
PEBER-RØRÆG:
# Ingredienser:
2 peberfrugter
2 skalotteløg
2 spsk olie
6 æg
1 dl fløde.

 
* Tilberedning
Skær peberfrugterne i små terninger. Hak løgene fint.
Damp begge dele i olien, til løgene er klare, uden at brune.
Pisk æg og fløde sammen. Hæld æggemassen i gryden. Dæmp varmen.
Skrab forsigtig den stivnede æggemasse fra bunden og ind mod midten med langsomme bevægelser.
Sluk for rørægget lidt før det er helt stift.
Rørægget serveres som tilbehør til skinke, røget makrel eller ristet bacon.

 
PORTUGISISK SALAT:
# Ingredienser
4 dl kogte, løse ris
3-4 tomater
2-3 peberfrugter
1 spsk finhakket skalotteløg
1 salathoved eller ½ icebergsalat
1 ds sardiner i olie
1 ds sardeller
hakket persille.
Marinade:
1 dl olie
1½-2 spsk rødvinseddike
salt, friskkværnet peber.

 
* Tilberedning
Skær tomaterne i både. Peberfrugten i strimler. Pisk marinaden sammen.
Bland ris, tomater og peberfrugt med ca. 2/3 af marinaden.
Skær salaten i strimler og læg den i en halvdyb skål. Fordel rissalaten over.
Skær sardellerne i mindre stykker. Fordel sardiner og sardeller på risene.
Dryp resten af marinaden over salaten. Drys med hakket persille.
Server salaten som frokostret eller som den ene af to retter ved en let sommermiddag.

 
TIPS:
Peberfrugt er velegnet til dybfrysning. Den skal ikke blancheres.
Peberfrugterne halveres og renses, hvis de skal anvendes til farsering.
De skæres i strimler eller terninger, hvis de skal anvendes i gryderetter.
Holdbarhed 4-6 mdr. Optøs direkte i ovn eller gryde.
Peberfrugt bliver blød ved dybfrysning og kan ikke anvendes rå.

 
Peperonata er en italiensk grønsagsgryderet, der typisk består af rød peberfrugt, tomater og hvidløg. Den kan bruges som sauce til pasta eller serveres som tilbehør til kød- og fiskeretter.
Det kan også indgå som en del af en ragù.
En maltesisk version bruger ristede peberfrugter konserveret i olie og eddike.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙