
Tid: 1¼ time. I alt: 1¼ time. 4 portioner. Ens for alle tre retter.
OVNKARTOFLER MED HVIDLØG:
# Ingredienser
750 g kartofler
3-4 dl bouillon
1 fed knust hvidløg
friskkværnet peber
evt. salt
40 g smør
* Tilberedning
Skær de skrællede kartofler i stave. Læg dem i et velsmurt
ildfast fad.
Drys knust hvidløg og peber imellem. Tilsæt også lidt salt,
afhængig af hvor salt bouillonen er.
Hæld bouillon over kartoflerne, så de er godt halvt dækket.
Fordel smørklatter over.
Dæk fadet med låg eller folie.
Sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 180°C i ca. 45 min.
Fjern låg eller folie de·sidste 10 min af stegetiden.
Sæt kartoflerne et øjeblik under grill, hvis de ikke er
gyldne nok.
SERVERING:
Server kartoflerne i fadet til kød og fiskeretter.
OVNKARTOFLER MED OST
# Ingredienser
750 g kartofler
2 spsk finhakket skalotteløg
100 g groftreven gruyere eller emmentalerost
salt, friskkværnet peber
1 æg
4 dl mælk eller fløde evt. halvt af hver
30 g smør
* Tilberedning
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver.
Læg dem lagvis med groftreven ost og -løg i et velsmurt,
ildfast fad.
Drys salt og peber mellem lagene.
Pisk æg og mælk/fløde sammen. Hæld blandingen over
kartoflerne.
Drys lidt mere ost øverst. Fordel smørklatter over
kartoflerne.
Dæk fadet med låg eller folie.
Sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 45 min
indtil kartoflerne er møre.
Bag kartoflerne de sidste 15 min uden låg/folie.
Gratiner kartoflerne et øjeblik under en varm grill, hvis de
ikke er gyldne nok.
SERVERING:
Server kartoflerne i fadet til kød eller fjerkræretter.
Drys eventuelt hakket persille over.
VARIATION:
Kartoffelpie:
Læg 1 kg kartoffelskiver lagvist i et smurt fad med
150 g kvark rørt sammen med 1 dl smeltet smør, salt, peber.
Bag 30 min. ved 200°C.
Pisk 2 æg og 2 dl yoghurt sammen. Hæld det over retten.
Bag den endnu ca. 30 min uden folie
OVNKARTOFLER MED CREME FRAICHE
# Ingredienser
750 g kartofler
evt. 1 fed hvidløg
2 dl creme fraiche
1-2 dl bouillon
salt
1 tsk paprika
ca. 25 g smør
* Tilberedning
Skær de skrællede kartofler i tynde skiver.
Gnid et velsmurt, ildfast fad med et fed overskåret hvidløg.
Bland creme fraiche og bouillon.
Læg kartoffelskiverne lagvis i fadet med creme
fraicheblandingen.
Drys salt og paprika mellem lagene.
Hæld resten af creme fraicheblandingen over.
Fordel smørklatter øverst. Dæk fadet med låg eller folie.
Sæt det i ovnen ved 200°C i 45 min.
Fjern låg/folie de sidste 15 min af stegetiden.
SERVERING:
Server kartoflerne i fadet til kød eller fisk.
Hakket kryddergrønt såsom persille, dild eller
estragon kan drysses over.
Opdateret: 14/09/2025