Lasagne og Spaghetti

Lasagne og Spaghetti 

 

Grøn lasagne

(Bagest i billedet). 4-6 pers.

#

300-350 g lasagneplader (mærket forkogte/uden kogning)

1 dl reven parmesanost

250 g frossen helbladet spinat svarende til ½ kg frisk letdampet

200 g hytteost.

*

Læg den optøede spinat til afdrypning i en sigte.

Knug al væden fra spinaten med hænderne. Hak den groft med en kniv.

Bland den godt med hytteosten.

 
Tomat-urtesauce
#
2 store hakkede løg
2 fintsnittede porrer, ca. 250 g
2 gulerødder, ca. 200 g
¼ selleri, ca. 200 g
1 spsk olie
2-3 fed hvidløg
½ kg tomater, evt. fra dåse
1 lille ds tomatpuré, 70 g,
salt, peber, 1 tsk oregano
ca. 5 dl bouillon
½ dl hakket persille.
*
Begynd med tomat-urtesauce: Hak løgene. Snit porrer ret fint.
Skær gulerødder og selleri i små terninger. Svits alle urterne i olie.
Hak hvidløg. Skær tomater i kvarte. Kom begge dele og resten af ingredienserne i gryden.
Kog saucen 10-15 min. under låg. Smag til med salt og peber.

 
Bechamelsauce
#
40 g smør
5 spsk mel
1 l mælk
salt, hvid peber, evt. revet muskatnød.
*
Afbag smør og mel. Spæd op med kogende mælk lidt efter lidt under piskning.
Kog saucen 5 min ved meget svag varme. Rør af og til.
Smag til med salt, peber og evt. en knsp reven muskatnød.

 
LASAGNE
Sådan samles lasagne:
Hæld 1 dl urtesauce og 1 dl bechamelsauce i et smurt ovnfast fad med ret høj kant.
Læg lasagneplader let taglagt over, så tomat-urtesauce, bechamel, et drys reven ost, så spinat.
Sådan bliver man ved, til fadet er fuldt.
Slut med lasagneplader og bechamelsauce og drys resten af osten over.
Lad retten trække på køkkenbordet ½ time.
Tænd ovnen på 200°C. Sæt lasagnen i ovnen ved 200°C i ca. 45 min.

 
SERVERING:
Lad lasagnen trække 5-10 min efter at den er kommet ud af ovnen, inden den serveres.
Skær den i firkanter ved bordet. Byd evt. grøn salat til.

 
Hurtig spinatlasagne
4 pers.
#
1 kg hakket frossen spinat (ca. 2 pk.)
9 dl mælk
1 dl mel
40 g smør
salt, peber
250 g champignon i skiver
350 g lasagneplader uden kogning,
4-5 tomater
1 pk. mozzarellaost (250 g).
*
Optø spinaten i ½ liter mælk. Ryst resten af mælken og melet til en jævning.
Hæld den i spinaten under omrøring. Tilsæt smør. Kog stuvningen 5 min.
Smag til med salt og peber og tilsæt champignonskiver.
Kom lidt stuvning i bunden af et olie-gnedet fad.
Læg lasagneplader let taglagt over og fortsæt sådan, til alt er brugt op.
Slut med lasagneplader og et tyndt lag spinat.
Skær tomaterne i skiver og læg dem taglagt over retten.
Dæk med tynde skiver mozzarellaost.
Lad retten trække ½ time på køkkenbordet.
Sæt den midt i ovnen ved 175°C i ca. 45 min.

 
Spaghetti med pesto
4 pers. (Forrest i billedet).
#
1 stort bundt frisk basilikum, ca. 40 g
2 fed hvidløg
30 g pinjekerner eller smuttede mandler
3-4 spsk reven parmesanost
3-4 spsk oliven- eller valnøddeolie (eller den olie, du har)
300-400 g spaghetti
revet parmesanost.

 
Pesto
Nip basilikum fri for stilke.
Kom bladene sammen med hvidløg, pinjekerner og ost i en food processor/blender og findel.
Tilsæt olie lidt efter lidt, indtil saucen har samlet sig.
Uden blender hakkes alt fint, stødes i en morter og olien tilsættes lidt efter lidt.

 
Kog spaghetti i rigeligt saltet vand efter brugsanvisningen.
Hæld gloende hed, velafdryppet spaghetti i en varm serveringsskål.
Hæld presto over og bland det hele godt med to gafler.
Serveres rygende varm med reven parmesanost.

 
Spaghetti med urtesauce
Tilbered tomaturtesauce (se Grøn lasagne), men kun med 3 dl væske.
Kog spaghetti, helst en af de mange fuldkornstyper, efter pakkens forskrift.
Hæld den til afdrypning. Rør den varme spaghetti med en klat smør.
Server den straks med saucen, reven parmesanost og en stor skål blandet salat.
Spaghettisaucen kan tilsættes flere grønsager el. nogle kan udskiftes.
Egnede grønsager er squash, aubergine, peberfrugt, pastinak, ærter og bladselleri.

 
TIPS
Begge slags lasagne kan laves timer i forvejen, sættes koldt og bages før spisetid.
Begge retter kan fryses ubagt. Spinatlasagne kan tilsættes 100-150 g skinke/hamburgerryg, som skæres i terninger og drysses over spinaten mellem hvert lag.

 


 

Opdateret: 18/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙