Kryddereddike, krydderolie og grillolie

Kryddereddike, krydderolie og grillolie 

 
GENERELT OM KRYDDEREDDIKER
Krydderurter skal evt. skylles og være helt tørre, før de overhældes med eddike.
Overhæld de i opskriften nævnte krydderurter med vineddike,
hvis kryddereddiken skal bruges til salatmarinader,
da lagereddike er for stærk til disse marinader.
Til fisk, sild, kogelager, kartoffelsalat, syltning m.m. kan bruges lagereddike.
Lad kryddereddiker trække 1-3 mdr. i et solrigt vindue.
Derefter sies og opbevares de på flasker med skruelåg.
Man kan lave kryddereddiker af alle krydderurter og i andre kombinationer
end de nævnte. Man har sjældent har brug for mere end 2-3 forskellige slags.

 
BLANDET KRYDDEREDDIKE
#
1 håndfuld basilikum, estragon, persille,
5 dildkroner
4 stilke af merian, fennikel, sar, timian, citrontimian eller citronmelisse
2 løvstikkeblade
2 skiver citron
4 skalotteløg
2-4 fed hvidløg
1 tsk sennepskorn.

  • Vineddike hældes over.
  • *
    Velegnet til salatmarinader, mayonnaise m.m.

     
    CITRONMELISSE-EDDIKE (Nr. 3 fra venstre)
    Fyld glas med
    citronmelisse og 1 håndfuld citrontimian eller
    4 skiver citron og 3-4 stilke timian.

  • Overhældes med lagereddike.
  • Velegnet til syltning, især af rødbeder og asier samt til sildemarinader og fisk.

     
    ESTRAGON-EDDIKE
    Fyld glas med
    estragon og 1-2 skiveskårne løg.

  • Overhældes med lagereddike og anvendes til fisk, kartoffelsalat, mayonnaise.
  • Efter at estragoneddiken har trukket en måned, kan noget af den sies fra
    og bruges til bearnaiseessens.

     
    BEARNAISE-ESSENS
    5 dl estragoneddike
    1 spsk let knust peberkorn
    8 hakkede skalotteløg
    3 laurbærblade
    6 stilke persille
    10 stilke estragon,

  • koges uden låg ved svag varme, indtil halvdelen af eddiken er fordampet.
  • Lagen sies. Estragon tages fra og lægges i en flaske, og
    bearnaiseessensen hældes over.

     
    DILD-EDDIKE (Nr. 2 fra højre)
    Fyld glas med
    dildkroner, evt. en håndfuld dildblade
    2 fed hvidløg og 4 hakkede skalotteløg.

  • Hæld lagereddike over. Velegnet til fiske- og sildemarinader.
  •  
    KRYDDEROLIE
    Krydderolie bruges til stegning, til pensling af grillmad og i salatmarinader.
    Krydderurterne skylles, men skal være helt tørre for vand, før de lægges i olien.
    De skal altid være dækket af olie, opbevares på glas/flaske med skruelåg.
    Opbevares i køleskabet. Holdbarhed ca. 2 mdr.
    Efterhånden som olien bruges, kan glasset fyldes op med frisk olie.
    Når olien har den smag, man ønsker, sies urterne fra.
    Alle slags salatolier kan bruges. Olien kan tages i brug efter 3-4 dage.

     
    LØVSTIKKEOLIE (Yderst til venstre i billedet).
    4-6 store løvstikkeblade
    2 finthakkede skalotteløg
    1-2 spsk madagascarpeber

  • fyldes i glas og overhældes med olie.
  • Især velegnet til stegning.

     
    BLANDET KRYDDEROLIE (Yderst til højre i billedet)
    5-6 stilke timian
    8 stilke basilikum
    5 stilke estragon
    8 stilke oregano
    4 salvieblade
    2 fed hvidløg

  • lægges i et glas og overhældes med ½ l olie.
  • Velegnet til salatmarinader.

     
    GRILLOLIE
    Er blot krydderolie, hvor olien er tilsat finthakkede krydderurter eller
    er blendet med disse. Anvendes til emner, der skal grillsteges,
    hvad enten det er i ovn eller på havegrill.
    Opbevares i glas med skruelåg i køleskab. Holdbarhed ca. 1 md.
    Grillolie kan laves som krydderolie og vice versa.

     
    GRILLOLIE TIL LAM (Forrest i billedet).
    1 dl mynteblade
    1 tsk rosmarinblade
    2 ·fed hvidløg
    4 dl olie.

  • Blend eller hak og kom på flaske.
  •  
    ESTRAGON-GRILLOLIE
    1 dl estragonblade
    1 løvstikkeblad
    ½ dl citrontimian eller citronmelisse
    4 dl olie.

  • Blend eller hak.

Især god til fisk og fjerkræ.

 


 

Opdateret: 19/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙