GENERELT OM KRYDDEREDDIKER
Krydderurter skal evt. skylles og være helt tørre, før de overhældes med eddike.
Overhæld de i opskriften nævnte krydderurter med vineddike,
hvis kryddereddiken skal bruges til salatmarinader,
da lagereddike er for stærk til disse marinader.
Til fisk, sild, kogelager, kartoffelsalat, syltning m.m. kan
bruges lagereddike.
Lad kryddereddiker trække 1-3 mdr. i et solrigt vindue.
Derefter sies og opbevares de på flasker med skruelåg.
Man kan lave kryddereddiker af alle krydderurter og i andre
kombinationer
end de nævnte. Man har sjældent har brug for mere end 2-3
forskellige slags.
BLANDET KRYDDEREDDIKE
#
1 håndfuld basilikum, estragon, persille,
5 dildkroner
4 stilke af merian, fennikel, sar, timian, citrontimian eller
citronmelisse
2 løvstikkeblade
2 skiver citron
4 skalotteløg
2-4 fed hvidløg
1 tsk sennepskorn.
- Vineddike hældes over.
- Overhældes med lagereddike.
- Overhældes med lagereddike og anvendes til fisk, kartoffelsalat, mayonnaise.
- koges uden låg ved svag varme, indtil halvdelen af eddiken er fordampet.
- Hæld lagereddike over. Velegnet til fiske- og sildemarinader.
- fyldes i glas og overhældes med olie.
- lægges i et glas og overhældes med ½ l olie.
- Blend eller hak og kom på flaske.
- Blend eller hak.
*
Velegnet til salatmarinader, mayonnaise m.m.
CITRONMELISSE-EDDIKE (Nr. 3 fra venstre)
Fyld glas med
citronmelisse og 1 håndfuld citrontimian eller
4 skiver citron og 3-4 stilke timian.
Velegnet til syltning, især af rødbeder og asier samt til sildemarinader og fisk.
ESTRAGON-EDDIKE
Fyld glas med
estragon og 1-2 skiveskårne løg.
Efter at estragoneddiken har trukket en måned, kan noget af
den sies fra
og bruges til bearnaiseessens.
BEARNAISE-ESSENS
5 dl estragoneddike
1 spsk let knust peberkorn
8 hakkede skalotteløg
3 laurbærblade
6 stilke persille
10 stilke estragon,
Lagen sies. Estragon tages fra og lægges i en flaske, og
bearnaiseessensen hældes over.
DILD-EDDIKE (Nr. 2 fra højre)
Fyld glas med
dildkroner, evt. en håndfuld dildblade
2 fed hvidløg og 4 hakkede skalotteløg.
KRYDDEROLIE
Krydderolie bruges til stegning, til pensling af grillmad og
i salatmarinader.
Krydderurterne skylles, men skal være helt tørre for vand,
før de lægges i olien.
De skal altid være dækket af olie, opbevares på glas/flaske
med skruelåg.
Opbevares i køleskabet. Holdbarhed ca. 2 mdr.
Efterhånden som olien bruges, kan glasset fyldes op med
frisk olie.
Når olien har den smag, man ønsker, sies urterne fra.
Alle slags salatolier kan bruges. Olien kan tages i brug efter
3-4 dage.
LØVSTIKKEOLIE (Yderst til venstre i billedet).
4-6 store løvstikkeblade
2 finthakkede skalotteløg
1-2 spsk madagascarpeber
Især velegnet til stegning.
BLANDET KRYDDEROLIE (Yderst til højre i billedet)
5-6 stilke timian
8 stilke basilikum
5 stilke estragon
8 stilke oregano
4 salvieblade
2 fed hvidløg
Velegnet til salatmarinader.
GRILLOLIE
Er blot krydderolie, hvor olien er tilsat finthakkede
krydderurter eller
er blendet med disse. Anvendes til emner, der skal
grillsteges,
hvad enten det er i ovn eller på havegrill.
Opbevares i glas med skruelåg i køleskab. Holdbarhed ca. 1
md.
Grillolie kan laves som krydderolie og vice versa.
GRILLOLIE TIL LAM (Forrest i billedet).
1 dl mynteblade
1 tsk rosmarinblade
2 ·fed hvidløg
4 dl olie.
ESTRAGON-GRILLOLIE
1 dl estragonblade
1 løvstikkeblad
½ dl citrontimian eller citronmelisse
4 dl olie.
Især god til fisk og fjerkræ.
Opdateret: 19/11/2025