Tid: 40 min. I alt: 2 time. 4 portioner
# Ingredienser
1 kg melede. kartofler
1 æg
2 æggeblommer
40 g smør
salt, hvid peber
2 tsk fintrevet skalotteløg
Panering:
mel
æggehvide
rasp
salt
evt. ¼-½ tsk stødt muskat
Til friturestegning:
olie eller friturefedt
* Tilberedning
Skær de skrællede kartofler i små stykker.
Kog dem i vand uden salt indtil de er meget møre, ca. 20
min.
Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem helt tørre.
Mos kartoflerne med kartoffelmoser eller el-håndpisker.
Tag gryden af varmen.
Rør sammenpisket helt æg og æggeblommer i mosen sammen
med smør, revet løg og krydderier.
Pisk mosen, indtil den er glat cg klumpfri.
Smør den ud i et halvdybt fad.
Dæk fadet med folie og stil det køligt.
Skær kartoffelmosen i bjælker, ca. 12 x 3 cm, når mosen er
gennemkold.
Tril mosen med let melede hænder til kroketter.
Vend kroketterne i mel, sammenpisket æggehvide og
rasp krydret med salt og evt. muskat.
Varm olie eller svinefedt til det syder omkring den svovlfri
ende af en tændstik.
Kog kroketterne i den varme olie, indtil de er lysebrune og
sprøde.
Kog kun et lag kartoffelkraketter ad gangen.
Vend dem en gang med to grydeskeer.
Tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir.
SERVERING:
Server kartoffelkraketter rygende varme til stegt kød,
kylling eller fiskeretter.
VARIATIONER AF RETTEN:
1. Mosen til kartoffelkroketter kan tilsættes
finhakket skinke,
og kroketterne serveres som frokostret med hvidløgssmør.
Mosen kan også tilsættes reven ost, og kroketterne serveres
til retter,
hvor ostesmagen passer.
2.
Mandelkroketter:
Tilsæt mosen 50 g finmalede, smuttede mandler.
Vend kroketterne i mel, sammenpisket æg og mandelflager,
som kan købes færdigsnittede på pose.
Tryk mandlerne let fast til kroketterne, som sættes koldt ½
time, før de koges.
TIPS:
Hemmeligheden ved velsmagende kartoffelkroketter er,
at de foruden at være velkrydrede også skal serveres gloende
varme.
Skal man lave mange kroketter, må man holde dem varme i
ovnen.
En høj bradepande fores med brunt papir og kroketter lægges
i,
efterhånden som de bliver stegt.
Ovnen skal være ca. 100°C varm, og ovndøren skal stå på
klem,
ellers bliver kroketterne bløde.
Opdateret: 14/09/2025