Grønsager

Grønsager 

  

Gratinerede grønsager

#

1-3 auberginer, ca.½ kg

3 fennikler

2 store løg

½ kg tomater

salt, friskkværnet peber

1 tsk timianblade

2-3 spsk sesamfrø, olie

 
TILBEHØR: Ris pilaf eller brød.
*
Skær auberginerne i skiver. Drys med salt. Lad dem trække½ time.
Tør dem med køkkenrullepapir.
Rist dem ved høj varme på en teflonbelagt pande gnedet med olie.
Læg dem i et oliegnedet ovnfast fad.
Flæk fennikler. Skær rodstokken ud. Skær i kvarte. Kog dem i velsaltet vand 10 min.
Hæld dem til afdrypning. Skær løg og tomater i skiver.
Læg fennikel over aubergineskiverne. Så et lag løgskiver. Dæk med tomatskiver.
Bland salt, peber, timian og sesamkerner og drys det over tomaterne.
Stænk retten med olie. Gratiner den midt i ovnen ved 200°C i 20-30 min.

 
SERVERING:
Server retten med ris pilaf eller som forret/frokostret med grove flutes til.
Eller som tilbehør til kød (især god til lam) eller til stegt eller røget fisk.

 
Tomatstuvede grønsager
(Bagest i billedet).
#
2 hakkede løg
2 spsk olie
2 fed hvidløg
2 spsk mel
3 dl tomatjuice/grønsagsjuice
3 dl bouillon
visk af 2 kviste timian, 1 laurbærblad, evt. 2 løvstikkeblade
½ kg skrællede kartofler
2-3 gulerødder (250 g)
evt. 2 squash/courgetter, 300 g
1-2 rensede porrer, 250 g
4 tomater, 250 g evt. fra dåse
hakket persille.
*
Svits de hakkede løg i olie, til de er klare.
Tilsæt hakket hvidløg samt mel og rør til det er opsuget.
Tilsæt tomatjuice og bouillon under omrøring.
Skær kartoflerne i skiver. Kom dem i gryden sammen med visken.
Tilsæt skiveskårne gulerødder 5 min senere.
Tilsæt squashterninger samt snittede porrer 10 min senere og
kog grønsagerne til de er møre, men ikke overkogte.
Smag retten til med salt og peber.
Fjern visken og tilsæt tomater skåret i både.
Kog retten endnu et par minutter og drys hakket persille over ved serveringen.

 
Server grønsagerne til pasta, ris eller bulgur eller blot med groft brød og salat til.
Eller som tilbehør til farsretter og fisk.
Eller retten kan tilsættes en rest skinke eller hamburgerryg.

 
Kål á la Singapore
#
1 stort hakket løg
2 spsk olie
2-3 fed hakket hvidløg
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 tsk gurkemeje
1-2 tsk god karry
1 stort fintsnittet kinakål, ½-¾ kg
1-1½ dl kokosmælk, se nedenfor.
*
Svits det hakkede løg i olie, til det er klart.
Tilsæt hakket hvidløg, gurkemeje og karry og lad det svitse lidt med,
inden peberfrugt skåret i terninger og snittet kinakål tilsættes sammen
med kokosmælk, salt og peber.
Bland det hele godt. Lad det dampe ca. 5 min. Kålen skal stadig være lidt sprød.
Serveres med ris pilaf eller gule ris eller som tilbehør til karrykødretter med ris.
I stedet for kinakål kan bruges hvidkål, men den skal koge ca. 20 min
med lidt mere væske ved.

 
Kokosmælk
#
Overhæld 4 spsk kokosmel med 2 dl kogende vand.
Lad det trække 1 time. Sies.
Fås på dåse i fødevareforretninger.

 
Kålgryde
#
½-¾ kg fintsnittet hvidkål
2-3 gulerødder
2 store løg
1 pastinak
4-6 kartofler
salt, peber
1 tsk provencekrydderi eller oregano
3-4 dl bouillon
hakket persille.
*
Snit kålen. Skær resten af grønsagerne i skiver.
Læg grønsagerne lagvis i en gryde.
Drys salt, peber og provencekrydderi mellem lagene. Hæld bouillon over.
Damp grønsagerne under låg ved ikke for kraftig varme i 20-30 min.
Drys hakket persille over ved serveringen og server groft brød til eller
server retten som tilbehør til farsretter, flæsk el. medister.

 


 

Opdateret: 18/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙