Gratinerede grønsager
#
1-3 auberginer, ca.½ kg
3 fennikler
2 store løg
½ kg tomater
salt, friskkværnet peber
1 tsk timianblade
2-3 spsk sesamfrø, olie
TILBEHØR: Ris pilaf eller brød.
*
Skær auberginerne i skiver. Drys med salt. Lad dem trække½
time.
Tør dem med køkkenrullepapir.
Rist dem ved høj varme på en teflonbelagt pande gnedet med
olie.
Læg dem i et oliegnedet ovnfast fad.
Flæk fennikler. Skær rodstokken ud. Skær i kvarte. Kog dem i
velsaltet vand 10 min.
Hæld dem til afdrypning. Skær løg og tomater i skiver.
Læg fennikel over aubergineskiverne. Så et lag løgskiver.
Dæk med tomatskiver.
Bland salt, peber, timian og sesamkerner og drys det over
tomaterne.
Stænk retten med olie. Gratiner den midt i ovnen ved 200°C i
20-30 min.
SERVERING:
Server retten med ris pilaf eller som forret/frokostret med
grove flutes til.
Eller som tilbehør til kød (især god til lam) eller til
stegt eller røget fisk.
Tomatstuvede grønsager
(Bagest i billedet).
#
2 hakkede løg
2 spsk olie
2 fed hvidløg
2 spsk mel
3 dl tomatjuice/grønsagsjuice
3 dl bouillon
visk af 2 kviste timian, 1 laurbærblad, evt. 2
løvstikkeblade
½ kg skrællede kartofler
2-3 gulerødder (250 g)
evt. 2 squash/courgetter, 300 g
1-2 rensede porrer, 250 g
4 tomater, 250 g evt. fra dåse
hakket persille.
*
Svits de hakkede løg i olie, til de er klare.
Tilsæt hakket hvidløg samt mel og rør til det er opsuget.
Tilsæt tomatjuice og bouillon under omrøring.
Skær kartoflerne i skiver. Kom dem i gryden sammen med
visken.
Tilsæt skiveskårne gulerødder 5 min senere.
Tilsæt squashterninger samt snittede porrer 10 min senere og
kog grønsagerne til de er møre, men ikke overkogte.
Smag retten til med salt og peber.
Fjern visken og tilsæt tomater skåret i både.
Kog retten endnu et par minutter og drys hakket persille
over ved serveringen.
Server grønsagerne til pasta, ris eller bulgur eller blot
med groft brød og salat til.
Eller som tilbehør til farsretter og fisk.
Eller retten kan tilsættes en rest skinke eller
hamburgerryg.
Kål á la Singapore
#
1 stort hakket løg
2 spsk olie
2-3 fed hakket hvidløg
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 tsk gurkemeje
1-2 tsk god karry
1 stort fintsnittet kinakål, ½-¾ kg
1-1½ dl kokosmælk, se nedenfor.
*
Svits det hakkede løg i olie, til det er klart.
Tilsæt hakket hvidløg, gurkemeje og karry og lad det svitse
lidt med,
inden peberfrugt skåret i terninger og snittet kinakål
tilsættes sammen
med kokosmælk, salt og peber.
Bland det hele godt. Lad det dampe ca. 5 min. Kålen skal
stadig være lidt sprød.
Serveres med ris pilaf eller gule ris eller som tilbehør til
karrykødretter med ris.
I stedet for kinakål kan bruges hvidkål, men den skal koge
ca. 20 min
med lidt mere væske ved.
Kokosmælk
#
Overhæld 4 spsk kokosmel med 2 dl kogende vand.
Lad det trække 1 time. Sies.
Fås på dåse i fødevareforretninger.
Kålgryde
#
½-¾ kg fintsnittet hvidkål
2-3 gulerødder
2 store løg
1 pastinak
4-6 kartofler
salt, peber
1 tsk provencekrydderi eller oregano
3-4 dl bouillon
hakket persille.
*
Snit kålen. Skær resten af grønsagerne i skiver.
Læg grønsagerne lagvis i en gryde.
Drys salt, peber og provencekrydderi mellem lagene. Hæld
bouillon over.
Damp grønsagerne under låg ved ikke for kraftig varme i
20-30 min.
Drys hakket persille over ved serveringen og server groft
brød til eller
server retten som tilbehør til farsretter, flæsk el.
medister.
Opdateret: 18/10/2025