Blomkålssalat fra Middelhavet

Blomkålssalat fra Middelhavet 

 
Tid: 30 min. I alt 1 time. 4-6 portioner

 
# Ingredienser
1 stort, fast, hvidt blomkålshoved
vand
salt
2-3 tomater

 
VINAIGRETTESAUCE:
6 spsk olie
1½-2 spsk rødvinseddike
2 spsk finhakket skalotteløg
1 spsk kapers
12 udstenede, sorte oliven
2 spsk hakket persille
½-1 fed knust hvidløg
salt, friskkværnet peber.

 
* Tilberedning
Skær de grønne blade og den nederste del af stokken fra blomkålen.
Del den i ret store buketter og kog dem i velsaltet vand 5 min.
Tag blomkålen op og læg den til afdrypning i en sigte.

 
VINAIGRETTESAUCE:
Pisk olie og vineddike sammen.
Hak løg, kapers, sorte oliven og persille fint.
Bland det i marinaden og smag til med salt, peber og knust hvidløg.
Hæld vinaigrettesaucen over blomkålen og lad salaten trække ½-1 time.

 
SERVERING:
Tag blomkålsbuketterne forsigtigt op og læg dem på et fad eller i en skål.
Hæld vinaigrettesaucen over. Pynt med tomatbåde.
Server blomkålssalaten som frokostret, på kold buffet eller
som natmad med sprød lun flute.

 
VARIATION AF SALATEN:
Udskift persille med andre krydderurter fx merian, basilikum,
rosmarin eller estragon.
Ingen af disse krydderurter må dog anvendes i samme mængde som persille.

 
VARIATION AF BLOMKÅLSSALAT:
½ råt blomkålshoved
100 g rå champignonskiver
1 dl rå agurketerninger.
Dressing:
1 dl ymer eller creme fraiche
2 spsk olie
½-1 spsk vineddike
1 spsk hakket persille
1 spsk finklippet purløg
½ tsk tørret basilikum eller 2 tsk frisk,
salt, hvid peber,
½-1 fed knust hvidløg.

 
* Tilberedning
Del blomkålen i små buketter.
Skær champignon i skiver og agurken i små terninger.
Pisk dressingen sammen af nævnte ingredienser og
smag den godt til.
Hæld den over grønsagerne og bland salaten godt.

 
TIPS:
Blomkålssalat fra Middelhavet varieres som nævnt
med forskellige krydderurter.
Men den er også kendt fra Provence i Frankrig helt ned
til omkring Napoli i Italien.
Nogle steder får man den som del af en hors d'oeuvre og
andre steder serveret som selvstændig forret.
Skal det gå lidt hurtigt, kan man lægge de varme
blomkålsbuketter i iskoldt saltet vand, inden
de lægges til afdrypning.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙