Tid: 15 min. I alt: 1¼ time. 4 portioner
# Ingredienser
Beregn 1 meget stor eller 2 mellemstore kartofler pro
persona
koldt smør, salt, paprika.
* Tilberedning
Skrub kartoflerne meget omhyggeligt med stiv skurebørste.
Skyl dem omhyggeligt.
Tør kartoflerne helt tørre med papir fra køkkenrullen.
Skær et kryds i hver kartoffel, højst 1 cm dybt.
Læg kartoflerne i et ildfast fad, bradepande eller på en
foliebeklædt bageplade.
Drys groft salt over.
Sæt kartoflerne midt i ovnen ved 200°C i 50-60 min lidt
afhængig af størrelsen.
Mærk med en kødpind om kartoflerne er møre, før de tages ud
af ovnen.
SERVERING:
Med fingrene klemmes kartoflerne let i hver ende, så de
åbner sig.
Læg en bjælke iskoldt smør i hver kartoffel og drys lidt
paprika over.
Kartoflerne serveres omgående som tilbehør til forskellige
middagsretter.
Ekstra smør sættes på bordet.
VARIATION AF TILBEHØR
KRYDDERSMØR:
Blødgjort smør røres op med hakket kryddergrønt såsom
persille, dild, estragon, basilikum, kørvel eller purløg.
En eller flere slags, afhængig af, hvad der passer til den
ret,
smørret skal serveres til.
Kryddersmørret smages til med citronsaft, salt og peber.
Det stilles koldt.
HVIDLØGSMØR:
Blødgjort smør røres med knust hvidløg efter smag og
krydres med lidt citronsaft, salt og peber.
Smørret kan også tilsættes lidt hakket persille.
Serveres iskoldt til bagte kartofler, da ikke alle bryder
sig om hvidløg.
Sæt derfor også lidt almindelig koldt smør på bordet.
CREME FRAICHE MED PURLØG:
Creme fraiche røres op med masser af meget fintklippet
purløg og
krydres med lidt salt og hvid peber.
En klat kold creme fraiche lægges i hver kartoffel, og
resten sættes på bordet. Lidt purløg drysses over.
Vil man spare lidt kalorier, røres creme fraichen op med
ymer.
Bagte kartofler kan ·også serveres blot med ymer rørt op med
purløg,
evt. knust hvidløg og krydret med salt og paprika.
VARIATION AF RETTEN:
HALVE BAGTE KARTOFLER:
De renskurede kartofler skæres igennem på langs. Tørres på
snitfladen.
Lægges i et ildfast fad eller bradepanden med snitfladen
opad.
Pensles med olie og drysses med salt og eventuelt andre
krydderier.
Bages midt i ovnen ved 200°C på 30-45 min lidt afhængig af
tykkelsen.
Opdateret: 14/09/2025