Bagte kartofler

Bagte kartofler 

 
Tid: 15 min. I alt: 1¼ time. 4 portioner

 
# Ingredienser
Beregn 1 meget stor eller 2 mellemstore kartofler pro persona
koldt smør, salt, paprika.

 
* Tilberedning
Skrub kartoflerne meget omhyggeligt med stiv skurebørste.
Skyl dem omhyggeligt.
Tør kartoflerne helt tørre med papir fra køkkenrullen.
Skær et kryds i hver kartoffel, højst 1 cm dybt.
Læg kartoflerne i et ildfast fad, bradepande eller på en foliebeklædt bageplade.
Drys groft salt over.
Sæt kartoflerne midt i ovnen ved 200°C i 50-60 min lidt afhængig af størrelsen.
Mærk med en kødpind om kartoflerne er møre, før de tages ud af ovnen.

 
SERVERING:
Med fingrene klemmes kartoflerne let i hver ende, så de åbner sig.
Læg en bjælke iskoldt smør i hver kartoffel og drys lidt paprika over.
Kartoflerne serveres omgående som tilbehør til forskellige middagsretter.
Ekstra smør sættes på bordet.

 
VARIATION AF TILBEHØR

 
KRYDDERSMØR:
Blødgjort smør røres op med hakket kryddergrønt såsom
persille, dild, estragon, basilikum, kørvel eller purløg.
En eller flere slags, afhængig af, hvad der passer til den ret,
smørret skal serveres til.
Kryddersmørret smages til med citronsaft, salt og peber.
Det stilles koldt.

 
HVIDLØGSMØR:
Blødgjort smør røres med knust hvidløg efter smag og
krydres med lidt citronsaft, salt og peber.
Smørret kan også tilsættes lidt hakket persille.
Serveres iskoldt til bagte kartofler, da ikke alle bryder sig om hvidløg.
Sæt derfor også lidt almindelig koldt smør på bordet.

 
CREME FRAICHE MED PURLØG:
Creme fraiche røres op med masser af meget fintklippet purløg og
krydres med lidt salt og hvid peber.
En klat kold creme fraiche lægges i hver kartoffel, og
resten sættes på bordet. Lidt purløg drysses over.
Vil man spare lidt kalorier, røres creme fraichen op med ymer.
Bagte kartofler kan ·også serveres blot med ymer rørt op med purløg,
evt. knust hvidløg og krydret med salt og paprika.

 
VARIATION AF RETTEN:

 
HALVE BAGTE KARTOFLER:
De renskurede kartofler skæres igennem på langs. Tørres på snitfladen.
Lægges i et ildfast fad eller bradepanden med snitfladen opad.
Pensles med olie og drysses med salt og eventuelt andre krydderier.
Bages midt i ovnen ved 200°C på 30-45 min lidt afhængig af tykkelsen.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙