Karryristede jordnødder
(Forrest i billedet).
#
50 g saltede jordnødder
2-3 tsk karry.
*
Bland jordnødder med 2 tsk karry og læg nødderne i et lag i et oliegnedet ovnfast fad.
Sæt dem i ovnen ved 175°C i 10-15 min, til nødderne er gyldne.
Vend dem et par gange under ristningen. Tag dem ud.
Læg dem i et lag på fedtsugende papir og drys evt. mere karry over.
Læg dem i glas med skruelåg, når de er helt kolde.
Krydrede ristede nødder
(Forrest til venstre i billedet)
#
250 g nøddekerner, fx en blanding af hassel- og
valnøddekerner samt smuttede mandler
30 g smør
2 spsk ægte sojasauce
1 tsk fintreven frisk ingefær eller 1 tsk stødt
1-2 fed knust hvidløg (kan udelades)
1 spsk citronsaft.
*
Læg alle nødder/mandler i et oliegnedet ovnfast fad, så de
kun ligger i et lag.
Sæt dem i ovnen ved 175°C i 5 min.
Smelt smør og bland det med de øvrige ingredienser.
Det er nemmest at knuse den friske ingefær gennem
hvidløgspresseren.
Pensl alle nødderne med denne blanding. Rist dem videre 5
min.
Vend dem og pensl dem endnu en gang. Tag nødderne ud når de
er smukt gyldne.
Læg dem på fedtsugende papir og smag om de er salte nok.
Ellers drysses lidt fint salt over. Læg nødderne i glas med
skruelåg, når de er helt kolde.
Æggedip
(Forrest til højre i billedet).
#
1 flødeost med purløg 100 g
½-1 dl creme fraiche
1 tsk lys dijonsennep
salt, peber
4 hårdkogte æg
1 fintsnittet forårsløg eller 2-3 spsk purløg.
*
Rør blødgjort flødeost med creme fraiche, sennep, salt og
peber.
Tilsæt meget fintsnittet forårsløg eller purløg samt
finthakkede hårdkogte æg.
Sæt dippen koldt. Pynt med forårsløg el. purløg.
Avocadodip
(Bagved jordnødderne på billedet).
#
2 avocado
100 g hytteost
salt, peber
1 spsk citronsaft
1-2 stænk tabascosauce
1 fed knust hvidløg
evt. 1 spsk hakket frisk basilikum el. ½-1 tsk tørret.
*
Hæld hytteosten til afdrypning i en sigte. Mos avocados med
citronsaft. Bland mosen med afdryppet hytteost og krydderier. Pynt med blade
af basilikum, rød eller grøn.
Danablue dip
#
4 dl
yoghurt naturel
75-100 g
danablue-ost
salt
1 spsk fintklippet purløg
1-2 dråber engelsk sauce
evt. peber.
*
Hæld yoghurt til afdrypning i en sigte foret med et tyndt
viskestykke opvredet i varmt vand.
Lad den afdryppe ca. ½ time.
Mos osten gennem en sigte og rør den op med den afdryppede
yoghurt.
Smag til med de øvrige ingredienser.
Krydrede oliven
(Bagest til højre i billedet).
#
200 g sorte salte oliven
kogende vand
4-5 dl olie
1 spsk provencekrydderi
2-3 fed knust hvidløg
1 lille hakket løg
1 citron skåret i skiver
1 spsk madagascarpeber.
*
Overhæld de sorte oliven med kogende vand.
Lad dem trække heri til de er kolde. Hæld dem i en sigte.
Lad dem dryppe godt af.
Læg dem i et stort glas med skruelåg/patentlukning.
Hæld de øvrige ingredienser over. Ryst glasset godt.
Lad de sorte oliven trække mindst 2-3 dage i køleskabet.
Kan holde sig der ca. 2 mdr. Når de sorte oliven er spist
op, sies olien.
Den kan bruges som en meget aromatisk olie i salatmarinade.
Sesamstænger
(Midt i billedet).
#
½ portion grov tærtedej (se herunder)
sammenpisket æg
sesam kerner.
*
Rul dejen meget tyndt ud, ca. 3-4 mm.
Pensl med sammenpisket æg og drys med et tæt lag
sesamkerner.
Rul kagerullen over et par gange, så kernerne virkelig
hænger godt fast.
Skær dejen ud i stænger, 6x2½ cm.
Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og
bag dem på øverste ribbe i ovnen ved 225°C i 5-8 min, til de
er gyldne og gennembagte.
Afkøl på bagerist. Opbevares på dåse. Serveres til dip.
Grov tærtedej
#
125 g grahamsmel
125 g hvedemel
150 g smør eller plantemargarine
2-3 spsk vand
lidt sammenpisket æg/æggehvide.
*
Bland melet. Skær koldt smør i små terninger.
Smuldr det med melet, så dejen ligner groftreven ost.
Tilsæt vand og ælt hurtigt dejen sammen.
Læg dejen koldt og lad den hvile mindst 2 timer.
Men bunden bliver bedst, hvis dejen hviler til næste dag,
så kryber den ikke så meget sammen under bagningen.
Nemme ostestænger
#
2 plader frossen butterdej
3-4 spsk fintreven cheddarost.
*
Rul hver plade ud på et melet bord, så den måler 18x18 cm.
Pensl med vand.
Drys den ene plade med reven ost. Læg den anden over og rul
over med kagerullen.
Tryk dejen sammen. Skær den i stænger a ca. 1 cm bredde.
Vrid dejen modsat.
Læg stængerne på en plade beklædt med bagepapir.
Bag dem ved 225°C i ca. 10 min.
Der kan kun anvendes cheddarost til disse stænger. Anden ost
vil løbe ud.
Chili-crisp
(i midten af billedet til venstre).
#
2 plader frossen butterdej
1 ds koncentreret tomatpuré 70 g
1-2 tsk chili con carne krydderi
salt
1 meget finthakket forårsløg eller 1 spsk meget finthakket
løg.
*
Rul hver plade ud til ca. 20x20 cm.
Rør tomatpuré sammen med de øvrige ingredienser. Smør denne
pasta over dejen.
Lad 1 cm kant være fri. Smør denne med vand.
Rul dejen sammen. Læg rullen på sammenføjningen. Skær den i
ca. 12-14 skiver.
Læg kagerne på snitfladen på plade med bagepapir.
Bag dem midt i ovnen ved 225°C i ca. 10 min. Der bliver
24-28 stk.
Oliven-bits
(i midten af billedet til højre).
#
1 plade butterdej
ca. 36 grønne oliven.
*
Ud rul dejen til den er 12 cm bred. Skær den i 36 stænger,
6x1 cm.
Tril dejen om oliven. Fastgør sammenføjningen med lidt
sammenpisket æg.
Bag bits på plade beklædt med bagepapir ved 225°C i 10-15
min midt i ovnen.
Rå grønsager til dip
Alle rå grønsager, som smager godt ukogt, kan bruges til
dip.
Skær dem ud i stænger: fx gulerødder, fennikel, bladselleri,
agurk, squash/courgetter.
I buketter: blomkål, broccoli.
Hele: forårsløg, cherrytomater, champignon.
Opdateret: 19/10/2025