Begynd med grød eller et naturel surmælksprodukt; altså et, der ikke er tilsat syltet frugt. Færdigkøbt frugtyoghurt m.v. indeholder alt for meget sukker. Drys hjemmelavet mysli over eller bland det usødede surmælksprodukt med et færdiglavet morgenmadsprodukt, som ikke indeholder sukker. Spis evt. også groft brød/boller - se eksempler her på siden - med ost og evt. en god marmelade med højt frugt- og lavt sukkerindhold. Drik juice, mælk, kaffe, te eller urtete og slut med frisk frugt.
Havregrød med solsikkekerner
3-4 portioner:
1 liter mælk
4 dl havregryn
1 dl solsikkekerner
salt
1 gulerod
1 æble
½ dl rosiner
½ dl appelsinsaft.
*
Bland mælk og havregryn i en tykbundet gryde.
Kog grøden op under konstant omrøring.
Kog grøden ca. 1-2 min. Sluk. Tilsæt solsikkekerner og salt.
Riv gulerod og æble på den grove side af råkostjernet og
bland det med rosiner og appelsinsaft.
Server grøden omgående med råkostsalaten over.
Havregrød kan også koges i vand.
Grov risengrød
4 pers.:
2 dl runde grødris
2½ dl vand
1 l mælk
salt.
*
Kog risene i vandet 10 min.
Tilsæt mælk og kog grøden ca. 50 min. Tag gryden af varmen.
Tilsæt salt.
Server grøden med terninger af æble, appelsin, pære eller
banan.
Grov grød
1 dl knækkede hvedekerner
1 dl mellemfine byggryn
1 dl boghvedegryn
10 svesker eller abrikoser, evt. halvt af hver
1½ l vand, salt.
*
Sæt kerner/gryn i blød i ca. 12 timer.
Tilsæt udstenede halverede svesker/abrikoser.
Kog grøden 40-45 min. Tilsæt salt.
Serveres med akacie- eller lynghonning.
Tips
Alle slags grød kan også serveres som middagsmad.
Spis salat, frisk frugt og ostemad bagefter.
Hjemmelavet mysli:
½ kg helst grovvalsede havregryn
2 dl hvedeklid
2 dl hvedekim
3 dl hel boghvede
2 dl hel hirse eller hirseflager
3 dl hvede-, byg-eller rugflager
2 dl sesamkerner
1 dl hørfrø
2 dl solsikkekerner
1 dl hakkede hasselnøddekerner
2-4 dl rosiner.
*
Bland alle ingredienserne i en bradepande, undtagen rosiner.
Sæt bradepanden midt i ovnen ved 200°C i ca. 20-30 min.
Rør i blandingen med en paletkniv 2-3 gange under
ristningen.
Sluk for ovnen 10 min før blandingen er færdigristet. Lad
den afkøle.
Tilsæt rosiner. Opbevar mysli på dåse eller glas med
patentlåg.
Tips
Man kan variere mysli med andre kornsorter og kerner.
Ligesom nogle kan udelades efter eget ønske.
Der kan tilsættes 1-3 spsk rå rørsukker sammen med
rosinerne.
Gulerodsmarmelade
1 kg skrællede gulerødder
2 appelsiner a 150 g
2 citroner a 100 g
1¾ l vand
5-7 dl rå rørsukker eller evt. almindelig melis
1 spsk marmeladepulver.
*
Riv skallen af de vaskede citroner på et rivejern.
Mal ituskårne gulerødder og pillede citrusfrugter gennem
kødmaskinen.
Bland det med vand og reven citronskal.
Kog marmeladen ½ time under låg.
Tilsæt sukker. Mængden afhænger af gulerøddernes sødme.
Kog marmeladen½ time uden låg.
Bland marmeladepulveret med 1 spsk sukker og rør det i
marmeladen.
Kog marmeladen 2 min. Smag den til.
Der kan evt. tilsættes lidt ekstra citronsaft.
Hæld marmeladen på rengjorte glas. Luk straks og opbevar i
køleskab.
TIPS
Vil man undgå det konserveringsmiddel, der er i
marmeladepulveret,
skal marmeladen indkoge til den består marmeladeprøven:
Sæt en underkop i køleskab eller fryser.
Læg en skefuld syltetøj, marmelade eller gelé på den kolde tallerken og lad den
køle af.
Træk en finger gennem frugten.
Hvis den rynker, er den færdig.
Hvis frugten løber sammen igen, skal den koge lidt længere.
Opdateret: 18/10/2025