Ørred med krydderurtesauce

Ørred med krydderurtesauce 

 
Tid: 35 min. I alt 1 time 10 min. 3-4 portioner

 
# Ingredienser
1 regnbueørred, evt. frossen, ca. ¾ kg el. 4 foreller
(eller foreller, laks i skiver, rødtunger, rødspætter)
4 spsk bl. krydderurter, fx persille, purløg, kørvel og citronmelisse
2-3 spsk grahamsmel
salt, peber
ca. 1 spsk olie
50-75 g smør

 
TILBEHØR:
Hele ristede champignon, citron, krydderurtesauce, flute.

 
* Tilberedning
Gør fisken i stand. Gnid den grundigt med salt, og lad den trække 15 min.
Skyl og tør fisken meget omhyggeligt.
Læg de meget grofthakkede krydderurter i fisken og luk med to kødpinde.
Giv fisken 2 snit i ryggen. Vend den i grahamsmel krydret med salt og peber.
Brun fisken på panden i gyldent fedtstof 1-2 min på hver side. Dæmp varmen.
Steg fisken ca. 10 min på hver side. 
Dryp af og til stegesmørret over. Tilsæt evt. mere smør.

 
SERVERING:
Server fisken i panden eller anret den på et varmt fad.
Hæld lidt af saucen over og læg champignon udenom.
Server resten af saucen til sammen med lun flute og citron.
Drys evt. med friskhakket citronmelisse.

 
KRYDDERURTESAUCE:
2 finhakkede skalotteløg
25 g smør
1 spsk lys fransk dijonsennep
2 dl creme fraiche
1½-2 dl tør hvidvin el. vand med citronsaft
4 spsk blandede krydderurter - samme blanding som i fisken
salt, hvid peber
1 tsk sagomel el. Maizena.

 
Damp de hakkede løg klare uden at brune dem i smørret.
Tilsæt sennep og creme fraiche samt vin/vand og kog saucen ved svag varme 5 min.
Tilsæt de hakkede krydderurter og smag saucen til med salt/peber.
Er den ikke tyk nok, jævnes den med sagomel eller Maizena udrørt i vin/vand.

 
VARIATIONER AF RETTEN

 
Krydderurteblanding kan tilsættes skov- eller havesyre, en anelse salvie eller merian.

 
Ørred med mandler:
Følgende fremgangsmåde gælder kun for regnbueørred, andre mindre ørreder og foreller. 
Krydderurter udelades.
Fisken drysses indvendig med groftmalet peber og dryppes med citronsaft.
Vendes i krydret mel og steges i brunet smør/olie.
Skær 50 g smuttede mandler i flager.
Skræl ½ citron og skær den i små terninger. Anret fisken på et varmt fad.
Rist mandler og citron et øjeblik, tilsæt mere smør og hæld blandingen over fisken som 
straks serveres med små pillekartofler.

 
Foreller i folie:
4 foreller
125 g grofthakkede champignon
2 spsk hakket skalotteløg
20 g smør
2 spsk citronsaft
salt, peber
25 g smør.

 
Salt forellerne 10 min. Skyl og tør dem.
Damp champignon og hakket løg i smør til løgene er klare. Tilsæt citronsaft.
Smør 4 stk folie grundigt med smør. Læg en forel på hvert stykke.
Fordel fyldet i forellerne.
Læg en klat smør på hver fisk og drys salt og peber over.
Pak forellerne ind, og læg foliepakkerne i et ovnfast fad.
Sæt fadet midt i ovnen ved 225°C i ca. 20 min.

 
TIPS:
Lakseskiver skal ikke vendes i grahamsmel, inden de steges.
De aftørres godt, drysses med salt og peber og steges i rigelig brunet smør.
Stegetid ca. 5-7 min pr. side.
Rødtunger og rødspætter vendes i mel, men fyldes ikke med krydderurter.

 
Ørred med krydderurtesauce
Ørred (Salmo trutta) (oldnord.: aurriði, "som rider på ør (sten, grus)", fordi de farer frem og tilbage i parringstiden) er en fiskeart i lakseslægten (Salmo). Det er en populær fiskeart som spisefisk og blandt lystfiskere.
Ørred har karakteristiske prikker langs siderne. Den kan veje mere end 20 kilo og er en rovfisk, som også kan spise sine artsfæller (kannibalisme).
Yngel og småørreder spiser krebsdyr, insektlarver, bløddyr og småfisk.

 


 

Opdateret: 21/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙