Tid: 30 min. I alt: 1¾ time. 4 portioner
# Ingredienser
400 g skært oksekød, klump, halestykke eller bov
150 g løg, ca. 2 stk.
50 g smør/margarine
1 kg skrællede kartofler
2 laurbærblade
salt, friskkværnet peber
2 dl pilsnerøl
Bouillon
TILBEHØR:
Tomatsalat.
* Tilberedning
Få slagteren til at skære kødet ud i meget tynde skiver.
Aftør kødet med papir fra køkkenrullen.
Gnid en tykbundet pande med olie og varm den op.
Vend kødskiverne på den glohede pande, så kødporerne lukker.
Tag hurtigt kødet af panden. Kødet skal ikke stege.
Pil løgene og skær dem i tynde skiver.
Brun fedtstoffet og steg løgene, indtil de er let gyldne og
klare.
Drys lidt salt over.
Skræl kartoflerne og skær dem i skiver.
Smør et ildfast fad godt.
Læg kartofler, kød og løg lagvis i nævnte rækkefølge indtil
alt er brugt op. Begynd og slut med kartofler.
Drys salt og peber mellem lagene og stik laurbærbladene ned
langs siden.
Hæld øl over retten og derefter så meget bouillon, at væden
ca. går 2/3 op i fadet.
Dæk fadet med låg eller folie og sæt det på ovnristen
midt i ovnen ved 185°C i 1-1¼ time, indtil alt er mørt.
Hold øje med retten under stegningen.
Hæld lidt bouillon ved, hvis den virker tør.
Fjern låg/folie de sidste 15 minutter af stegetiden.
Har man grill, kan man lige gyldne kartoflerne lidt inden
serveringen.
De bliver ekstra sprøde, hvis de først pensles med lidt
olie.
SERVERING:
Retten serveres gloende varm med tomatsalat.
VARIATION AF RETTEN:
Udelad de brunede løg og anvend lidt mindre kartofler.
Læg også skiver af gulerødder og små hele skalotteløg i
fadet.
Læg en kvist timian ned langs siden sammen med laurbærblade.
TIPS:
Sømandsbøf kan også tilberedes i en gryde.
Dertil anvendes oksekød skåret i terninger,
som steges med løg og øl ca. ¾ time, inden kartoflerne
tilsættes,
da kødet i den tykkelse er lidt længere om at blive mørt.
Opdateret: 14/09/2025