Stegt lammeryg

Stegt lammeryg 

 
Tid: 15 min. I alt: 5-7 time. 4-5 portioner

 
# Ingredienser
2 kg lammeryg
2 spsk olie
1 spsk vineddike
1 fed knust hvidløg
1 tsk timianblade
evt. 1 tørret, knust chilipeber
salt

 
TILBEHØR:
flødegratinerede kartofler og kogt broccoli.

 
* Tilberedning
Skær med en skarp kniv stempelmærker af fedtet. Rids det i tern.
Rør olien sammen med de øvrige ingredienser undtagen salt.
Gnid lammeryggen med denne blanding på over- og underside.
Lad kødet trække 4-6 timer, gerne til næste dag, i køleskabet.
Læg lammeryggen i et smurt, ovnfast fad, drys salt over og
sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 225°C i ca. 15 min.
Tag fadet ud og dæmp varmen til 150°C.
Sæt fadet tilbage i ovnen, når temperaturen er dalet.
Steg kødet ca. ½ time. Centertemperatur 65-68°C.
Tag kødet ud og lad det hvile utildækket 10 min, før det skæres for.

 
SERVERING
Skær kødet løs fra rygbenet og derefter løs fra ribbenene.
Skær kødet i skiver. Byd flødegratinerede kartofler og broccoli til.

 
Flødegratinerede kartofler
#
1 kg skrællede kartofler skåret i meget tynde skiver
½ dl finthakket løg
2 dl bouillon
friskkværnet peber, evt. lidt salt
2-3 dl fløde
40 g smør.

 
*
Kartoffelskiverne lægges lagvis i et velsmurt, højt ovnfast fad med løg,
friskkværnet peber og lidt salt (afhængigt af hvor salt bouillonen er).
Bouillon hældes over, og der løftes lidt i kartoflerne med en gaffel,
så væden kan løbe ned i bunden.
Derefter hældes fløden over, mængden lidt afhængig af fadets højde og diameter - kartoflerne skal være knapt dækket. Smørklatter fordeles over, og fadet dækkes med folie.
Sættes i ovnen ca. 15 min før stegen, da der skal beregnes ca. 1 time, for at kartoflerne kan blive møre.
Foliet fjernes, når stegen tages ud. Ovnen indstilles på 250°C.
Kartoflerne dryppes med væden i fadet og efterbruner evt. de sidste min under grill.

 
Stegt lammeryg

 
Kartoffelskiverne kan også fordeles i små ovnfaste portionsforme og placeres på ovnristen.
Så er kartoflerne møre på 40-45 min.
Der er som regel plads til de små forme ved siden af kammen på ovnristen, mens det kan knibe med det store kartoffelfad; men dette kan så blot sættes i bunden af ovnen.

 
TIPS:
I stedet for broccoli kan serveres bønner, blomkål eller andre af sæsonens grønsager til kødet.
Enkelt lammeryg kan steges som dobbelt lammeryg: Lammesteg med persille og hvidløg, blot man følger stegetiden for enkelt ryg.
Bed evt. slagteren save rygbenet af. Så kan kammen skæres ud med et ribben på hvert stykke. Husk at skære mørbraden fra, inden ryggen skæres for.

 


 

Opdateret: 15/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙