
Tid: 30 min. I alt: 1½ time. 4-6 portioner
# Ingredienser
1 kg sprængt svinekam eller nakkekam
vand
1 stort løg med 3 nelliker stukket i
10 hele peberkorn
1 porre
1 gulerod
VISK AF:
1 dusk persille
1 kvist timian
2 blade løvstikke eller lidt grøn selleritop
TILBEHØR:
Asparges
Kartofler
Courgetter
Kryddersmør.
* Tilberedning
Bestil den sprængte kam i forvejen hos slagteren.
Sæt kødet over i spilkogende vand, så det lige er dækket.
Tilsæt løg med hele nelliker stukket i, hele peber,
rensede urter og visk af krydderurter.
Skum suppen.
Lad kødet småkoge under låg ca. 1 time, indtil det er mørt,
men ikke overmørt (trevlet).
Sluk for kødet, og lad det trække i suppen 10 min før udskæringen.
SERVERING:
Skær kødet for i ikke for tykke skiver.
Serveres med asparges, kartofler, courgetter og kryddersmør
til.
KRYDDERSMØR:
Rør blødgjort smør med hakket Kryddergrønt, såsom
persille, fintklippet purløg, karse og evt. flere
krydderurter.
Smag smørret til med citronsaft og salt.
COURGETTER:
3-4 courgetter vaskes og skæres i skiver.
Dampes møre i ganske lidt vand tilsat 25 g smør og lidt hvid
peber.
Kogetiden er ca. 15 min.
VARIATION AF TILBEHØR
I: Alle årstidens grønsager passer til sprængt svinekam.
Kan varieres efter sæson.
II: Kold sprængt svinekam serveres med varm eller
kold kartoffelsalat, blandet grøn salat eller
marinerede kogte, kolde grønsager.
III: Sprængt svinekam kan serveres blot med smeltet smør
eller
med tomatsmørsauce:
1 lille ds koncentreret tomatpuré varmes i en gryde
med 150 g smør og lidt af suppen.
Saucen smages til og tilsættes hakket persille eller dild.
Desuden pillekartofler og grønsager.
TIPS:
Tilsæt aldrig salt til kogevandet til sprængt svinekam.
Smag på suppen først, hvor salt den er,
inden den anvendes til sauce.
Sprængt nakkekam og -mørbradstykke kan også bruges til denne
ret.
Opdateret: 14/09/2025