Små græske sko - papoutsakia

Små græske sko - papoutsakia 

 
Tid: 45 min. I alt: 1½ time. 6 portioner

 
# Ingredienser
3 store auberginer
2-3 spsk olie

 
Kødsauce:
1 stort finthakket løg
1 spsk olie
400 g hakket oksekød
1 ds. (½ kg) flåede tomater
1 spsk koncentreret tomatpuré
1 stk. hel kanel
salt, friskkværnet peber
2 spsk hakket persille
2 spsk finthakket oregano
ca. 6 finthakkede pebermynteblade
ca. 2 spsk rasp
evt. 50 g fetaost, - kan udelades

 
Ostesauce:
3 spsk olie
4 spsk mel
ca. 2 dl kogende mælk
4-6 dl reven ost, evt. tør danbo
2 æg

 
TILBEHØR. Græsk salat, groft bondebrød.

 
* Tilberedning
Skær stilke og grønne blade af auberginerne.
Flæk dem på langs og brun dem i olie på snitfladen.
Læg dem med den overskårne side opad i et smurt ovnfast fad og
drys lidt salt over.
Bag auberginerne i ovnen ved 175°C i 20-30 min, til de er møre og bløde.
Tag fadet ud af ovnen. Indstil ovnen på 250°C.
Tillav kødsauce og ostesauce, mens auberginerne bager.

 
KØDSAUCE
Svits det finthakkede løg i olie, til det er klart og gyldent.
Tilsæt det hakkede kød, og rør til det har delt sig.
Skær tomaterne i mindre stykker i dåsen og
tilsæt dem sammen med væden fra dåsen og de øvrige ingredienser,
undtagen rasp og fetaost.
Kog saucen ved svag varme under låg i 10 min.
Tilsæt evt. 2-4 spsk vand, hvis den er ved at koge tør.
Tilsæt rasp og evt. smuldret fetaost, og smag saucen til.
Fjern kanelet. Tag saucen af varmen.

 
OSTESAUCE
Afbag olie og mel og spæd op med kogende mælk.
Rør i saucen til den er glat og blank.
Tilsæt reven ost og smag saucen til med salt, hvid peber og
evt. lidt reven muskatnød.
Tag gryden af varmen og rør de to æg i saucen, et ad gangen.
Tryk auberginerne lidt flade i midten og
fordel kødsaucen med lidt top på i hver aubergine.
Fyld ostesaucen i en sprøjtepose og sprøjt den i siksak over kødet.
Se tips.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen og bag retten ved 250°C i ca. 15 min,
til ostesaucen er gylden.

 
Små græske sko - papoutsakia

 
SERVERING
Server »små græske sko« varme eller lune, ca. 60°C,
med græsk salat og bondebrød.

 
GRÆSK SALAT
Græsk salat kan enten anrettes på et fad eller portionsvis på små tallerkener.
Læg skiver af tomater, skrællet salatagurk taglagt på fad/tallerken.
Læg meget tynde løgskiver over, evt. rødløg.
Pynt med sorte oliven og små terninger af fetaost samt
evt. blade af bladpersille (ikke kruspersille).
Hæld marinade af olie, citronsaft/vineddike, salt, peber og
evt. lidt knust hvidløg over.

 
Fetaost er en græsk ostetype, som i Grækenland laves af fåremælk.
Den danske fetaost laves af komælk.
De fleste velassorterede ostehandlere har enten den importerede eller
den danske fetaost, evt. på bestilling.
Fetaost kan udelades både fra retten og fra salaten.

 
TIPS
Har du ikke en sprøjtepose, lægges ostesaucen på med en spiseske.

 


 

Opdateret: 14/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙