Tid: 45 min. I alt 1 time 15 min. 6 portioner
# Ingredienser
8-900 g rødtungefileter
(eller søtunge, rødspætte, slethvar, pighvar)
½ kg fiskefars, helst hjemmelavet, se fiskefrikadeller
1 dl hakket persille
4 spsk fintklippet purløg
4 spsk hakket dild
1-3 dråber tabascosauce (kan udelades)
4-5 spsk fløde
salt, hvid peber
KOGELAGE:
1½ dl tør hvidvin
1 dl vand
4 tynde skiver citron
3 skiveskårne skalotteløg
10 peberkorn
1 tsk salt
1 kvist frisk estragon el. ¼ tsk tørret.
SHERRYSAUCE:
20 g smør
2 spsk mel
2½-3 dl kogelage
ca. 1 dl piskefløde
salt, hvid peber
¼ tsk paprika
2-3 spsk tør sherry.
TILBEHØR:
lun flute.
* Tilberedning
Rør fiskefarsen op med hakkede krydderurter, krydderier og
fløde.
Salt, skyl og tør fileterne.
Smør et lag fiskefars på skindsiden og rul fileterne sammen
fra hale mod hoved.
Fastgør med tandstikker. Smør et ovnfast fad.
Sæt fiskerullerne på højkant i fadet.
Bland kogelagen og hæld den ved siden af fisken.
Dæk fadet med låg eller et stykke smurt folie,
og sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i ca. 20-30
min til fisken er mør.
Si forsigtigt kogelagen fra op i en kasserolle. Fjern
urterne fra fadet.
Dæk fadet igen med folie og hold det varmt i ovnen ved 80°C.
SHERRYSAUCE:
Kog fiskeskyen igennem. Rør en smørbolle af blødgjort smør
og mel.
Pisk smørbollen i skyen og pisk til den er opløst.
Tilsæt fløde og krydderier og indkog saucen til den er jævn.
Tilsæt sherry og smag saucen til.
SERVERING:
Hæld 1 spsk sauce over hver rødtungerulle og
server resten af saucen til, sammen med lun flute.
VARIATIONER
Ovndampet fladfisk:
1 kg skrubber eller rødspætter
salt, peber, 2 spsk citronsaft
1 spsk hakket persille, 1 tsk hakket merian (¼ tør)
30 g smør.
Rens, skyl, salt, skyl og aftør fiskene. Læg dem i et
velsmurt ovnfast fad.
Drys salt, peber og kryddergrønt over.
Dryp med citronsaft og fordel smørklatter over.
Dæk fadet med tætsluttende folie og sæt det midt i ovnen ved
175°C i 20-25 min afhængigt af fiskens tykkelse.
Fisken serveres med pillekartofler, smeltet smør tilsat
hakket hårdkogt æg, persille og væden fra fadet.
Andre fladfisk kan tilberedes på samme måde, såsom rødtunge,
søtunge, slethvar, udskåret helleflynder samt makrel, udskåret torsk.
Ligeledes kan andre krydderurter anvendes, så som
citronmelisse, estragon og dild.
Fisken kan fx også dampes helt uden krydderurter, blot med
smør, salt og citronsaft.
Farseret gedde:
1 gedde, ca. 1½ kg
250 g fiskefars
250 g grofthakkede champignon
250 g pillede miniløg
2 udskivede gulerødder
1 dl tør hvidvin eller vand med citronsaft
skiver af en skrællet citron
50 g iskoldt smør.
Få fiskehandleren til at rundrense gedden, d.v.s. hoved og
indvolde er fjernet, uden at gedden er skåret op.
Rens den grundigt for rygblod, sorte hinder og svømmeblære.
Klip finnerne af og gnid slimet af med salt og eddike.
Salt fisken 20 min. Skyl og tør den.
Fiskefarsen blandes op med grofthakkede champignon og fyldes
i gedden.
Et stort stykke folie pensles med olie og lægges i
bradepanden.
Midt på folien lægges løg og gulerodsskiver.
Gedden lægges over, og foliet foldes lidt op. Vin/vand
hældes ved.
Tynde citronskiver og smør lægges over gedden, og
folien pakkes tæt om fisken, så intet kan trænge ud.
Bradepanden sættes midt i ovnen ved 175°C i 35-45 min, til
fisken er mør.
Den lægges forsigtigt på et fad, og de dampede grønsager med
væden, drysset med dild eller persille, serveres til.
Desuden pillekartofler, høvlet peberrod og evt. koldt smør.
I stedet for gedde kan anvendes sandart, torsk, kuller og
sej.
Rødtunge er en fladfisk i familie med helleflynder.
Udbredt i Nordatlanten fra Spanien til det nordlige Norge.
Det er en smagfuld spisefisk med magert kød, men den er
væsentlig dyrere end rødspætten.
Opdateret: 21/09/2025