Pighvar med kryddersmør

Pighvar med kryddersmør 

 
Tid: 45 min. I alt 1 time 45 min. 4-5 portioner

 
# Ingredienser
1 pighvar, ca. 1½-2 kg
(eller slethvar, rødspætte, skrubbe)
salt, hvid peber
3-4 spsk tør hvidvin el. citronsaft

 
Kryddersmør:
125 g smør
4 spsk persille
2 fintrevne skalotteløg
1 spsk frisk basilikum (½ tsk tør)
1 tsk frisk estragon (¼ tsk tør)
2 spsk citronsaft

 
Pynt:
6-8 citronskiver, persille

 
TILBEHØR:
sprøde ovnkartofler
citronbåde.
 
* Tilberedning
Få fiskehandleren til at rense fisken, men pighvarren må ikke flåes, og hovedet skal blive på.
Klip finnerne af og skrab fisken omhyggeligt.
Læg fisken i koldt saltet vand. Lad den trække 15 min. Skyl og tør fisken.
Skær et længdesnit langs rygbenet, på den mørke side af fisken.
Skær med en skarp, tynd kniv fileter fri fra benet, men de skal hænge fast ved siderne.
Skær hele tiden med skrå snit fra midten og udefter, så der dannes en lomme i hver side.
Drys »lommerne« med salt og hvid peber, og dryp med hvidvin el. citronsaft.
Rør kryddersmørret sammen og smør halvdelen ind i »lommerne«.
Læg et stykke smurt folie i bradepanden, dobbelt så stort som fisken.
Læg pighvarren midt på folien og læg citronskiver i en stribe på fisken.
Pak folien tæt sammen om fisken, så ingen kraft kan trænge ud.
Pensl de frie hjørner af bradepanden med olie.
Læg kartoflerne på, som beskrevet i nedenstående opskrift.
Sæt bradepanden midt i ovnen ved 200°C i 40-50 min, afhængigt af størrelse og tykkelse.

 
SERVERING:
Folien åbnes forsigtigt, så ingen væde løber ud på kartoflerne.
Citronskiverne fjernes, undtagen dem på hovedet.
En kvist persille sættes på fisken, som vist på billedet, og resten af kryddersmørret lægges i åbningen på ryggen og drysses med hakket persille.
Bradepanden sættes på bordet, og smørsaucen øses af hullet mellem hoved og ryg.
Fjern først skindet og skær derefter kødet fra benet med en kniv.
Byd citronbåde og ekstra hakket persille til.

 
SPRØDE OVNKARTOFLER:
1 kg mellemstore, skrællede kartofler halveres på langs og skæres i både, så de ligner appelsin­stykker.
Kartoflerne koges i usaltet vand 6 min. Hældes til afdrypning i en sigte.
Kartoflerne lægges i et oliesmurt fad. I ovenstående opskrift lægges de i hjørnerne af bradepanden. Kartoflerne skal helst ikke ligge for meget over hinanden og med den buede side opad.
Pensles med 1-2 spsk olie og drysses med salt og hvid peber.
Fadet sættes i ovnen ved 200-225°C i ca. 45 min, til kartoflerne er gyldne.

 
VARIATION AF RETTEN:

 
Hvis. man anvender store slethvarrer, er fremgangsmåden som for stor pighvar.
Kan kun mindre pighvar og slethvar skaffes, lægges der blot to fisk i folien, men fremgangsmåden er den samme.
Anvendes derimod rødspætter el. skrubber, laves retten på en lidt anden måde.
Fisken flåes og hovedet skæres af. Det kan fiskehandleren gøre for dig.
Når fisken er saltet og skyllet, skæres ned langs rygbenet og fileterne løsnes halvvejs ud til hver side.
Fisken lægges i et smurt ovnfast fad.
Der beregnes ca. 1 pr. person, hvis de ikke er for store, ellers 3 stk. pr. 4 personer.
Fiskekødet foldes ud til siderne. Det åbne hul dryppes med vin/saft og krydres.
Kryddersmør smøres ud i hullet, og fadet dækkes med folie.
Stegetiden er 15-20 min., afhængigt af størrelsen.
Kartoflerne kan her ikke laves i samme fad.
Hvis der ikke er plads i ovnen til et separat fad med kartofler, serveres retten med pillekartofler.

 
TIPS:
De sprøde ovnkartofler er en god og fedtbesparende afløsning for de fede pommes frites.
De bliver gyldne og sprøde, men skal serveres så snart de kommer ud af ovnen.
Kartoflerne skal være afdryppede og helt tørre,
Inden de lægges i det oliesmurte fad, med den buede side opad.
De er ikke alene velegnede til mange forskellige fiskeretter, men også til kød og fjerkræ.
De kan kun steges i fadet ved siden af fisken/kødet, hvis det som her er pakket ind, så der ikke trænger saft ud, som gør dem bløde. Eilers må de laves i et fad for sig.

 
Pighvar med kryddersmør

 
En pighvar (Scophthalmus maximus) er en fladfisk af Scophthalmidae-familien.
Pighvarren er en venstrevendt "cirkelrund" fladfisk med pigge på ryggen. De største pighvar-hunner bliver 90-100 centimeter, mens hannerne sjældent måler over 50 centimeter.
Man finder pighvarren over et ret stort område, der omfatter hele vestkysten af Europa op til det sydlige Norge foruden områderne omkring Færøerne og Island, Middelhavet, Sortehavet samt et godt stykke ind i Østersøen. Dette skyldes blandt andet, at den tåler relativt lave saltkoncentrationer. Pighvarren lever primært på sandet bund langs kysten, men kan findes på dybder ned til 80 meter.

 


 

Opdateret: 21/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙