Oksehøjrebssteg

Oksehøjrebssteg 

 
Tid: 30 min. I alt: 2¼ time. 8-10 portioner

 
# Ingredienser
3-4 kg oksehøjreb steg
salt, peber
evt. 1-2 fed hvidløg
2½ dl rødvin
3-4 dl vand
4 skalotteløg
1 gulerod
krydderbuket af:
lille bundt persille
1 laurbærblad
1 kvist timian
1-2 løvstikkeblade eller 1 tsk tørret løvstikke

 
RØDVINSAUCE:
Siet pandesky, mel, salt peber, ½-1 dl piskefløde.

 
TILBEHØR:
Ovnstegte kartofler, brøndkarse, grøn salat.

 
* Tilberedning
Køb et stykke højreb skåret fra nærmest tyndstegen.
Få evt. slagteren til at skære fedtet i rudemønster.
Gnid kødet godt med salt og friskkværnet peber.
Stik 1-2 fed hvidløg, delt en gang på langs, ind ved benet.
Lav de små »lommer« med en skarp, spids urtekniv.
Læg stegen på ovnristen med bradepanden under.
Sæt den i ovnen på nederste rille ved 250°C i 15 min.
Dæmp varmen til 160°C og videresteg ca. 1¾ time
5-15 min længere, hvis kødet skal være rosa.

 
Stegetiden afhænger af kødets tykkelse og kvalitet.
Normalt beregner man 25-40 min pr. kg.
Ved 5-6 kg gives 5-10 min længere end den på 3½.
Hæld vand og rødvin ved stegen og læg urter og
krydderurter i bradepanden efter ¾ times stegning.
Hæld pandeskyen fra stegen 5 min før den er færdig.
Indstil ovnen på grill eller stærk overvarme og efterbrun
stegen med ovndøren på klem eller åben ventil.
Sluk for ovnen, ovndøren på klem og lad stegen stå og
samle saften 10-15 min inden den skæres for.

 
RØDVINSSAUCE:
Si pandeskyen op i en kasserolle. Lad skyen koge igennem.
Rør lidt mel, 1-3 tsk ud i lidt vand og pisk jævningen i skyen.
Tilsæt piskefløde og lad saucen indkoge ved svag varme og
uden låg i 10-15 min. Skum saucen.
Smag til med salt og peber.

 
OVNSTEGTE KARTOFLER:
Skræl mellemstore kartofler, drys dem med fint salt og
læg dem i bradepanden under stegen.
Vend dem en enkelt gang under stegningen.
Læg kartoflerne ved siden af stegen, når væden hældes ved,
hvis de ikke er møre inden da.
Er kartoflerne møre, tages de ud og holdes varme.
De varmes i ovnen, når skyen er hældt fra.

 
SERVERING:
Skær stegen for. Dvs. skær oksefileten fra benet og
skær den derefter i tynde skiver.
Anret kødet på et varmt fad med ovnstegte kartofler,
brøndkarse, rødvinssauce og grøn salat.

 
VARIATION AF TILBEHØR:
Server retten med råstegte kartofler, haricots verts og tomatsalat.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙