Tid: 30 min. I alt 3 timer 30 min. 6 portioner
# Ingredienser
1½-2 kg oksebov med ben
50 g smør/margarine
salt, peber
5-7 dl bouillon
Krydderbuket af: ½ bdt persille, 4 kviste basilikum
6 hele stk. allehånde
500 g gulerødder
¾-1 kg kartofler
TILBEHØR:
salat, evt. brøndkarse.
* Tilberedning
Brun kødet i fedtstof på begge sider. Drys salt og peber
over.
Hæld bouillon ved. ikke alt på en gang.
Bind krydderbuket sammen og læg den og allehånde i gryden.
Dæk gryden med låg og lad kødet småstege 1½-2 timer.
Skræl gulerødder og kartofler og skær dem i fire dele på
langs.
Læg dem i gryden og lad dem koge med ¾-1 time.
Tilsæt evt. resten af bouillonen.
Samlet stegetid for kødet er 2-3 timer afhængig af tykkelse
og kvalitet.
SERVERING:
Tag kødet op og skær det i ikke for tykke skiver.
Læg det på et varmt fad og læg urterne ved siden af.
Si saucen (den er jævnet af kartoflerne), og server den til
retten
sammen med grøn salat og evt. brøndkarse.
VARIATIONER AF RETTEN
Udskift halvdelen af bouillon med pilsner.
Krydderbuketten kan bindes med timian og/eller laurbærblade
eller merian i stedet for basilikum.
Retten kan varieres med andre urter såsom løg, selleri,
porrer, kål og bønner.
GRYDESTEGT KALVEBOV:
4 skiver røget flæsk
1½ kg kalvebov
evt. 2 spsk olie
salt, peber
2 dl hakket løg
2-3 fed hakket hvidløg
ca. 6 dl rødvin og/eller bouillon
krydderbuket af: 3 kviste timian, ½ bdt persille, 1
laurbærblad.
Flæsket brunes i en gryde uden at blive sprødstegt. Tages
op.
Evt. tilsættes lidt olie. Kødet brunes på begge sider og
tages op.
Løg og hvidløg svitses, til de er let gyldne.
Kødet lægges tilbage i gryden, og flæsket lægges over.
Drysses med salt og peber.
Rødvin og/eller bouillon hældes ved kødet, og
krydderbuketten lægges i gryden.
Kødet småsteger under låg, til det er mørt, 2-2½ time.
Flæsket fjernes og kasseres. Kødet skæres i skiver.
Saucen jævnes evt. med udrørt Maizena og sies.
Hertil serveres kartoffelmos og grønne bønner.
Opdateret: 14/09/2025