Tid: 45 min. I alt: 18½ time. 4-6 portioner
# Ingredienser
4-6 lammesteaks skåret fra køllen
100 g magert brystflæsk
evt. 1 spsk olie
1-2 dl bouillon
evt. 1 spsk Maizena
hakket persille
Rødvinsmarinade:
4 dl rødvin
3 dl hakket løg
1-2 fed knust hvidløg
1 tsk tørret estragon
1 tsk tørret basilikum
1 dl små gulerodsterninger
1 dl små selleriterninger
TILBEHØR:
Kartoffel-sellerimos, evt. brøndkarse.
* Tilberedning
Giv hver lammesteak to små snit langs kanten, så de ikke
buler under stegningen.
Læg dem i et halvdybt fad. Bland alle ingredienser til
marinaden og hæld den over kødet.
Dæk fadet med folie og sæt det i køleskabet.
Lad kødet trække i marinaden helst 12-18 timer, men mindst
6.
Tag kødet op af marinaden og tør det med køkkenrullepapir.
Skær brystflæsk i små terninger og brun det, til det er
gyldent, sprødt og mørt.
Tilsæt en spsk olie, hvis det ikke afgiver fedt nok.
Læg flæsket på fedtsugende papir.
Brun lammesteakene på panden og læg dem i et ovnfast fad.
Kog panden af med bouillon og bland pandeindholdet i en
gryde med marinaden.
Kog saucen til grønsagerne er møre. Jævn evt. skysauce med Maizena
udrørt i vand.
Hæld saucen over kødet, dæk med folie og
sæt dem i ovnen ved 175°C i 20-30 min, afhængigt af
tykkelsen.
Varm flæsketerningerne på panden. Hak persillen.
SERVERING:
Drys flæsketerninger og hakket persille på kødet ved
serveringen.
Byd kartoffel-selleri mos og evt. brøndkarse til.
Kartoffel-sellerimos
#
Kog skrællede, ituskårne kartofler og selleriterninger i
forholdet 4 dele kartofler og
1 del selleri i usaltet vand, til begge grønsager er meget
møre. Hæld vandet fra.
Damp grønsagerne tørre og pisk dem til mos.
Spæd med mælk/fløde, tilsæt en klat smør og smag til med
salt og friskkværnet peber.
VARIATION AF MARINADEN:
I stedet for estragon og basilikum kan bruges
provencekrydderi eller timian og
/eller rosmarin el. en visk bestående af persille, timian,
laurbærblad og evt. løvstikkeblad.
Selleri kan erstattes af bladselleri. Tør hvidvin kan
erstatte rødvin.
MARINERING AF ANDRE KØDSTYKKER:
Lammekoteletter marineres 4-6 timer.
Lammekølle og -bov: Brug en hel flaske rødvin og dobbelt
mængde krydderier og urter.
Køllen skal marineres 1-2 døgn. Boven ½-1 døgn. Steges som
kølle eller bov.
Marinaden samt evt. lidt bouillon hældes ved under
stegningen.
Saucen laves efter samme metode som ved Lammesteg med
persille.
Opdateret: 15/10/2025